Index Vakbarát Hírportál

Trump és Kína kereskedelmi háborúja miatt tovább drágul a magyar sertéshús

2019. május 27., hétfő 13:40

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína között még mindig nem ért nyugvópontra a kereskedelmi háború, az ázsiai ország most a vámtarifáját 25 százalékkal emelte meg, és egy nagyobb sertésimportot is lemondott az amerikai farmerek termékeiből.

Kínában nem csak az amerikaiakkal való kereskedelem visszaesése miatt, hanem a sertéspestis miatt is húshiány van. A hiányt valószínűleg csak Európából tudják majd pótolni, ami dráguláshoz vezethet majd Magyarországon is.

A Hvg.hu megkereste Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét, hogy vajon mennyivel tolja meg a drágulást Kína újabb döntése. A szakember a drágulás mértékét nem kívánta megbecsülni a lapnak, de azt nem zárta ki, hogy az egy hónappal ezelőtti körülményeket felülírja Kína újabb, az Egyesült Államokat szankcionáló vámtarifa-emelése, így

a nyár közepére előrejelzett húsáremelkedés az eddig vártnál is nagyobb mértékű lehet.

Az idei év elejétől már eddig is fokozatosan kúszott fel a sertéshús ára, mivel Kína sertésállományának pusztulásától és az ázsiai ország vámháborújától függetlenül is többet fizetünk a hústermékekért a kötelező béremelések és az energiaárak emelkedése miatt.

Rovatok