Index Vakbarát Hírportál

Tőzsdére megy Mészáros Lőrinc MKB Bankja

2019. május 30., csütörtök 13:13

Az MKB Bank Nyrt. törzsrészvényeit május 30-án felvette a terméklistájára a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) – írja az MTI – a bank azzal számol, hogy június 14-én megindulhat a kereskedés a részvényeivel. 

Az MKB jelenlegi fő tulajdonosai a Mészáros Lőrinc közvetett érdekeltségébe tartozó Metis Magántőkealap 35 százalékos és az RKOFIN Kft. 13,62 százalékos részesedéssel, továbbá a Mészáros bizalmasa, Szíjj László közvetett tulajdonában lévő Blue Robin Investments S.C.A. 32,9 százalékos és az Eirene Magántőkealap 9,99 százalékos tulajdoni aránnyal.

A miniszterelnök vejének bátyja, Tiborcz Péter pedig nemrég ült be a bank  új informatikai vállalkozásának felügyelőbizottságába.

Az MKB 100 millió darab, egyenként ezer forint névértékű, 100 milliárd forint össznévértékű részvénysorozata kerül a tőzsdére. A bevezetett részvények a teljes alaptőkét képviselik. A korábbi elsőbbségi részvényeket a társasági formaváltással egyidejűleg törzsrészvényekké alakították. A tőzsdei bevezetésről és a nyilvánosan működő részvénytársasággá alakulásról a bank 2019. január 17-i közgyűlése döntött.

Az MKB bankcsoport a 2018-as évet 25,13 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta, ami az előző évhez képest 31 százalékos növekedés. A mérlegfőösszege 1857,6 milliárd forint volt a tavalyi év végén, egy év alatt 9,2 százalékkal csökkent. 

Rovatok