Index Vakbarát Hírportál

Mennyit keres egy szabadulószobás vagy egy kerámiafestő?

2019. június 19., szerda 05:04

Módszertan

A kérdőívvel nem arra törekedtünk, hogy reprezentatív adatokat nyerjünk ki egy-egy szakmára vonatkozóan. Ez már csak azért sem lett volna lehetséges, mert egy ember fizetése a munkakörén kívül sok más tényezőtől függ, pont ezeket az egyedi jellemzőket szedtük össze a kérdések segítségével.

Így a kérdésekben nem valamiféle átlag, hanem egy adott, ténylegesen létező ember fizetése a helyes válasz. Ez nem jelenti azt, hogy ne kereshetne valaki többet vagy kevesebbet akár nagyon hasonló paraméterekkel, de a szélsőséges adatokat azért kiszűrjük a többi, ugyanabból az iparágból beérkezett választ felhasználva. Ha valaki olyan fizetést írt be, ami számottevően eltér a többi hasonló jellemzőkkel bíró kitöltőétől, azt nem kerül be a kvízbe.

Megint itt a Nettólottó, az Index fizetéstippelős szerdai kvíze. A játékban a 2018. decemberében az Indexen megfuttatott kérdőívre beérkezett válaszokból szemezgetünk, a célunk, hogy konkrét emberek példáján keresztül megmutassuk, milyen munkakörökben mennyi pénzt lehet hazavinni ma Magyarországon.

Rovatok