Index Vakbarát Hírportál

Az agrárminiszter szerint hatékony a jégkármérséklő rendszer

2019. június 21., péntek 18:32 | aznap frissítve

Az eddigi káradatok igazolják a jégkármérséklő rendszer hatékonyságát, nagyságrendekkel csökkent a jégkár a mezőgazdaságban – közölte az agrárminiszter írásos válaszában a jobbikos Magyar Zoltán országgyűlési képviselő kérdésére pénteken.

Nagy István közölte: az ország teljes területére kialakított rendszer hatására az idei, június 6-ig tartó kárenyhítési évben 1417 hektárra jelentettek kárigényt, míg a megelőző időszakban 3700 hektárra, a 2017-es évben pedig több mint 7700 hektárra.

A jégesőkárra kifizetett összeg is csökkent, a tavalyi kárenyhítési évben 615 millió forint volt, alig több mint egyharmada az előző évinek.

A miniszter elmondta, hogy a 2018. május 1-től működtetett és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tulajdonában álló rendszer, (aminek működéséről ebben a cikkben írtunk) az ország egész területére kiterjed, elsőként Európában.

Nagy szerint a hatékonyság növelése érdekében idén két héttel korábban, április 15-től kezdődött a védekezési időszak, és az elmúlt másfél hónap alatt a NAK tájékoztatása alapján 26 alkalommal lépett működésbe a rendszer.

Rovatok