Index Vakbarát Hírportál

Drónvideón az elárasztott hevesi község

2019. június 23., vasárnap 15:03 | aznap frissítve

Nemrég Baranya megyéből, Kátolyról írt olvasónk, hogy villámárvíz pusztított a térségben, néhány óra alatt elárasztva a települést. Az ország másik felében is gondot okoz a heves esőzés, most a Heves megyei Egerszólátról kaptunk képeket, amiken az látszik, hogy a község utcáit víz borítja. 

Nálunk is lecsapott a villámáradás. Egy fél óra alatt ellepte a központot.

- írta olvasónk.

Egy másik olvasónk drónvideót is küldött, ahol madártávlatból látni az elárasztott községet. 

Az időjárás előrejelzés szerint vasárnap is folytatódnak az esőzések, azonban nem olyan intenzitással, mint eddig.

Ma ismét szórványosan (egy adott pontban 30-40% valószínűséggel) várhatóak zivatarok, amelyek több hullámban követhetik egymást. Általában délről észak felé vonulnak, valamivel nagyobb számban délután kell rájuk számítani. Legjellemzőbb kísérőjelenségük a felhőszakadás (rövid idő alatt 30-50 mm) lesz, de néhol átmeneti viharos szél (60-80 km/h) is előfordulhat.

– olvasható az előrejelzés az OMSZ honlapján

A nyugati megyékben azonban még mindig másodfokú figyelmeztetés van, mivel felhőszakadásra lehet számítani.

Az elmúlt hónapban már többször pusztítottak villámárvizek Magyarországon. Ilyenkor a föld sok esetben nem tudja elnyelni és a csatornák sem tudják elvezetni a gyorsan érkező, nagy mennyiségű csapadékot, így rendkívüli intézkedésekre van szükség a védekezésben érintett szervezetek – helyi önkormányzatok, vízügy, katasztrófavédelem – részéről.

Ezért fejlesztett ki egy   villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást   a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével  

(Borítókép: Olvasónk, György / Index)

Rovatok