Index Vakbarát Hírportál

A trafikokat is elérheti az éjszakai alkoholtilalom

2019. július 4., csütörtök 17:05 | aznap frissítve

Módosító javaslatot nyújtott be Kocsis Máté és Lázár János a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos módosító trafiktörvényt szigorító törvényjavaslathoz, írja az MTI. A javaslat lehetővé tenné, hogy a helyi önkormányzati képviselő-testületek rendeletben dönthessenek a településen található dohányboltokban a 22 és 6 óra közötti szeszesital-árusításról.

Kocsis csütörtökön nyújtotta be az erről szóló módosító indítványát a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő, a Ház előtt fekvő törvénymódosítási javaslathoz.

A korlátozás első alkalommal történő megsértése esetén a jegyző 50 ezertől 500 ezer forintig, a másodszori megsértésnél 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatna ki, ha pedig a jogsértést harmadik alkalommal követik el, 

úgy a jegyző kezdeményezi a vámhatóságnál a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedély visszavonását.

Kocsis Máté módosító javaslata indoklásában azt írta, hogy számos állampolgár nyugalmát zavarják, hogy éjszaka „egyesek az üzletben megvásárolt szeszes italt az üzlet előtti közterületen hangoskodva fogyasztják el”.

Természetesen a közterület-felügyelők és a rendőrök megteszik a szükséges intézkedéseket a szabályszegőkkel szemben, de a jegyzőnek jelenleg nincs hatásköre a nemzeti dohányboltok működésére, ezáltal a lakók nyugalmának megőrzésére, tette hozzá a politikus.

Rovatok