Index Vakbarát Hírportál

5 éve nem termeltek ki annyira kevés olajat, mint múlt hónapban

2019. július 7., vasárnap 16:27 | négy éve frissítve

Az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezet) olajtermelése öt éve legalacsonyabb szintre csökkent júniusban, az amerikaiak által szankciókkal sújtott Irán, és a politikai és társadalmi válságban vergődő Venezuela termelésének visszaesése miatt, amin az sem segített, hogy a szaúdiak több olajat hoztak felszínre, hogy a kiesést pótolják.

A Reuters hírügynökség felmérése alapján írja az MTI, hogy az OPEC júniusi termelése napi 29,60 millió hordó volt, napi 170 ezer hordóval kisebb a májusinál és 2014 óta a legalacsonyabb.

A tengeri szállítmányozók és olajpiaci kereskedők körében végzett felmérés szerint és közben Líbia termelése is csökkent, napi 1,250 millió hordóról 1,220 millió hordóra. Ezt nem kompenzálta, hogy a szaúdi olajtermelés napi 100 ezer hordóval emelkedett, 9,8 millió hordót termelnek egy nap alatt.

Az OPEC és az azon kívüli szövetségeseit tömörítő OPEC+ csoport idén január 1-től együttesen napi 1,2 millió hordóval fogta vissza a kitermelését fél évig. Azonban július végén meghosszabbították ezt

további kilenc hónappal meghosszabbították az olajpiac stabilitásának és az árak alátámasztásának az érdekében.

Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 93 cent, 1,47 százalék emelkedéssel, 64,23 dolláron állt.

Az olajlobbi megijedt a klímamozgalmaktól

Az OPEC olajkartell főtitkára egyébként kedden, a szervezet bécsi gyűlésén a klímaváltozás megállításáért küzdő, egyre növekvő mozgalom érveit áltudományos támadásnak nevezte. Mohammed Barkindo szerint komoly fenyegetést jelent az olajiparra, hogy egyre érősebbé válnak a klímamozgalmak, amik szerinte a közvéleményt félrevezetik, azzal az állítással, hogy az olaj tehet a klímaváltozásról. A főtitkár arra számít, hogy az olajellenes mozgósítás hatással lesz a kormányzatok és a vállalatok döntéseire is, ez pedig kellemetlenül fogják érinteni az iparágba történő befektetéseket.

Greta Thunberg, a klímaváltozás-ellenes aktivista diáklány a Facebookon reagált a olajtermelők találkozóján elhangzott félelmekre.

"Talán ez az eddigi legnagyobb elismerés, amit kaptunk!" - írta.

(Borítókép: Nagy Attila Károly/Index)

Rovatok