Index Vakbarát Hírportál

670 lakást államosít Berlin, hogy lenyomja a lakhatási költségeket

2019. július 16., kedd 18:03 | aznap frissítve

Berlin visszavásárolt 670 lakást a Karl-Marx-Alleen, miután tüntetések szerveződtek a lakhatási költségek növekedése miatt, írja a Guardian. Az 1950-es években épült, a szocialista kelet presztízsprojektjének számító területen egy kézben volt az a 670 lakás, amit most gyakorlatilag államosított Berlin.

Azért is komoly fejlemény ez a német fővárosban, mert tavaly novemberben még arról volt szó, hogy a Karl-Marx-Allee lakásait a német főváros legnagyobb ingatlancége, a Deutsche Wohnen vásárolta volna fel, amely már így is több mint százezer lakást kezel.

Az, hogy még több lakás összpontosuljon egyetlen cég kezében, komolyan beindította a lakhatási mozgalmakat, meneteket szerveztek és rengetegen lógattak ki transzparenseket az ablakukból. A tüntetések sikerrel jártak, ráadásul nemcsak az eladást sikerült meghiúsítani, hanem azt is elérték ezzel, hogy Berlin tartomány vásároljon újabbakat, majdnem annyit, mint amennyit privatizáltak volna.

Az államosított 670 lakás mind olyan, amit a kilencvenes években adtak el, tehát visszavásárlásról van szó. A pontos vételár nem ismert, de 90-100 millió euróra becsülhető, ami nagyjából 30 milliárd forintnak felel meg. A döntés kapcsán a város szociáldemokrata polgármestere, Michael Müller azt nyilatkozta, hogy a város hosszú távú stratégiájának része, hogy visszavásárolják a kilencvenes években privatizált ingatlanokat, hogy a berliniek meg tudják fizetni azt, hogy Berlinben maradjanak.

Így Berlin visszaszerezheti az irányítást az ingatlanpiacon, amit a piacosítás miatt elveszített, mondta a politikus.

A német fővárosban már régóta komoly ügy a lakhatás, az Index is régóta figyelemmel követi a város lakáspolitikáját.

Berlin lakosságának 85 százaléka bérelt lakásokban él, ezért rendkívül erős a bérlői érdekérvényesítés a német fővárosban. Az utóbbi idők elszabaduló albérletárai miatti általános elégedetlenség hatására a város baloldali városvezetése júniusban arra is javaslatot tett, hogy 2020-tól 5 évre befagyasszák az albérletárakat.

Rovatok