Index Vakbarát Hírportál

Naponta 10 ezret költenek a fesztiválozók

2019. július 25., csütörtök 09:17

A fesztiválozók többnyire 1-2 napot töltenek egy rendezvényen, és átlagosan naponta 10 ezer forintos költéssel számolnak, derült ki a K&H ifjúsági indexéből

A 19-29 éves korosztályban végzett felmérés válaszadóinak mintegy 40 százaléka tervezi, hogy elmegy valamelyik hazai fesztiválra.

A fesztiválok közül a legnépszerűbb az EFOTT lett, a fiatalok 14 százaléka tervezte, hogy oda elmegy idén, míg a második helyre a Strand fesztivál került, itt a megkérdezettek 12 százaléka bulizna. A Sziget a harmadik helyre csúszott vissza, a válaszadók 11 százaléka tervezi, hogy részt vesz rajta.

A felmérésből az is kiderült, hogy a többség csak 1-2 napot töltene a fesztiválokon, jóval kevesebben vannak azok, akik végig ott maradnak.

Ha a belépőjegyeket nem számoljuk, akkor a fesztiválozók átlagosan 10 ezer forintot terveznek elkölteni egy nap alatt.

A büdzsé legnagyobb részét az italok és az ételek viszik el, 34 százalék megy az előbbire, 33 százalék pedig az utóbbira.

A fiatalok 61 százaléka szülői segítségre szorul, hogy fedezni tudja a fesztiválozás költségeit.

A bulizó fiatalok több mint fele a rendezvény területén kívül szokott enni, 39 százalék viszont ezt a fesztivál területén oldja meg. 21 százalékuk egyébként nem fizet ételért, inkább hazamegy enni, míg 15 százalék kint vesz ételt, amit aztán bevisz a fesztiválra. A szállásköltségek a kiadások 21 százalékát teszik ki átlagosan, a legnagyobb arányban a keleti megyékben és a kisvárosokban élők költenek erre.

A fesztiválra járó fiatalok több mint harmada – főleg a nyugati országrészben élők és a nők - meghatároz egy napi költési limitet, és ezt próbálja betartani. 35 százalék csak azt dönti el, hogy a teljes fesztivál alatt összesen mennyit szeretne költeni. 26 százalék viszont – főleg a férfiak és a budapestiek - nem szabja meg a büdzsét, azzal számol, hogy úgyis mindenre lesz pénze, amire szeretne.

Fizetési eszközként a fesztiválon a megkérdezettek 48 százaléka az érintős bankkártyákat preferálja, 49 százalékuk viszont a fesztiválos karszalagokkal fizet a legszívesebben, 10 százalék pedig mindkettőt használja.

Rovatok