Index Vakbarát Hírportál

Elérhetők a korrupciós jelentések, amiket a kormány el akart titkolni

2019. augusztus 1., csütörtök 13:24

Elérhetővé tette három, Magyarországról szóló jelentését az Európa Tanácshoz tartozó Korrupció Elleni Államok Csoportja, vagyis GRECO. A 444.hu szúrta ki, hogy a szervezet honlapján nyilvánossá vált két 2017-es és egy 2018-as évközi jelentés, amelyekben a szervezet leírja, milyen korrupciós kockázatokat lát Magyarországon és javaslatokat is tesz arra, hogy ezekkel mit lehetne kezdeni. A három jelentésből egy a pártfinanszírozás átláthatóságáról, kettő pedig a parlamenti képviselőket, bírákat és ügyészséget érintő korrupciós kockázatokról szól. Ezekből kiderül például, hogy 

Négy évvel ezelőtt a GRECO 18 ajánlást tett, amiből mindössze ötöt hajtott végre a magyar kormány.

A GRECO jelentéseiről utoljára akkor lehetett hallani, amikor a magyar kormány nem járult hozzá, hogy a szervezet nyilvánosságra hozza a Magyarországról szóló éves jelentését. A GRECO oldalán az olvasható, hogy a mostani három jelentést a magyar hatóságok hozzájárulásával hozza nyilvánosságra a szervezet, de a 444.hu azt írja, hogy korábban ezeket is titkolta a kormány. 

A 49 tagországból álló nemzetközi szervezet ajánlásai között szerepel például, hogy 

Ez utóbbi például egy olyan javaslat, amelyet a magyar kormány évek óta nem vezet be, a GRECO pedig csak mondja, mondja.

A 444 megállapítja, hogy a javaslatok között azért vannak olyanok is, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a GRECO nem igazán érti, hogyan is működik a NER. Például javasolják, hogy a képviselőknek jelenteniük kelljen, ha lobbistákkal találkoznak, ami az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában egy fontos antikorrupciós lépés, a magyar kontextusban viszont szinte értelmezhetetlen. A NER-ben ugyanis egyrészt nem a parlamenti képviselőknek nincs túl sok autonómiája, másrészt a Garancsi Istvánok, Tiborcz Istvánok és Mészáros Lőrincek országában teljesen más síkon működik a gazdaság és politika összesimulása, mint ahol lobbisták igyekeznek megpuhítani a politikusokat a nagy cégek számára. 

A GRECO vezetője, Gianluca Esposito márciusban Budapestre látogatott, akkor az Index is készíthetett vele egy interjút

A GRECO-jelentésekkel kapcsolatban a Belügyminisztérium is kiadott egy közleményt. Eszerint 

A kormány fontos eredménynek tekinti, hogy Magyarország végrehajtotta a jelentések ajánlásait azokban az esetekben, ahol azok valós problémát kezelnek.

"Magyarország a már megtett intézkedéseivel is emelt fővel áll a nemzetközi összehasonlítás elé: a korrupciós jellegű büntetendő cselekményekre vonatkozó valamennyi ajánlást teljesítette, és a többi ajánlás területén is megelőz számos EU-tagállamot."

A minisztérium emellett azt írja, hogy "a kormány az ajánlások átültetése során minden esetben az ország érdekeinek megfelelően jár el. Éppen ezért fenntartja a jogot arra, hogy véleménykülönbségek esetén saját álláspontját érvényesítse." A közlemény kiemeli, hogy a kormány számos intézkedést hozott a korrupció visszaszorítására, például súlyosabbak a büntetési tételek és a korábbinál szigorúbbak a közbeszerzési szabályok.

Rovatok