Index Vakbarát Hírportál

Malajzia büntetőeljárást indított a Goldman Sachs 17 igazgatója ellen

2019. augusztus 9., péntek 10:29

Malajzia megindította a büntetőeljárást a világ egyik legnagyobb pénzügyi intézete, az amerikai Goldman Sachs ellen, írja az AFP. 17 ember ellen emeltek vádat, mindannyian a Goldman Sachs Malajziában is aktív leányvállaltaiban dolgoznak, vagy dolgoztak igazgatóként.

Az ország azzal vádolja a befektetési alapkezelőt, hogy részese volt a világ egyik legnagyobb korrupciós botrányának, ami az országban zajlott az előző vezetés alatt. Az állam ennek kapcsán már tavaly év végén is jelezte a 600 millió dolláros követelését a pénzintézet felé, becslésük szerint ennyi pénzt kerestek a korrupcióban érintett állami alap kezelésén.

A főügyész a mostani vádemelés kapcsán arról beszélt, hogy a vádlottakkal szemben mindenképp szabadságvesztés-büntetést és büntetőjogi bírságot kell kiszabni, annyira nagyívű volt a csalássorozatban való részvételük.

A Goldman Sachs korábban és a mosani vádemelés kapcsán is tagadta, hogy bármi törvénytelen dolgot követtek volna el.

Az 1MDB állami alapot az ország korábbi miniszterelnöke, Najib Razak hozta létre, állítólag hatalmas összegeket utaltatott át magán bankszámlájára innen, emiatt már le is tartóztatták. Az 1MDB kasszájából összesen 4,5 milliárd dollárnak (több mint 1200 milliárd forintnak) megfelelő összeg tűnt el. Az ügyben a hatóságok gyanúja szerint Najib bizalmasai is érintettek.

Az amerikai ügyészség a 2018 novemberében emelt vádat két egykori Goldman Sachs-bankár ellen, akik érintettek lehetnek a pénzmozgásokban. Egyikük, Tim Leissner azonnal bűnösnek vallotta magát pénzmosás és korrupció elkövetésében, állítása szerint 200 millió dollár landolt az ő és egy rokona folyószámláján.

Rovatok