Index Vakbarát Hírportál

Túl sok volt a 300 cég Mészáros Lőrincnek

2019. augusztus 15., csütörtök 13:11

Mészáros Lőrinc és családja közel 300 céget felügyelt, szüksége volt némi tehermentesítésre. Ezért az Opus Globalban Vida József és köre, a 4iG-ben Jászai Gellért, az Appeninnben Tiborcz István szerepe nőhet meg. Ugyanakkor Mészáros Lőrinc továbbra is élvezi a miniszterelnök feltétlen bizalmát, amit jól tükröz a gigantikus vasúti megbízása.

A tőzsdén több olyan cég is forog, amelyeket korábban elsősorban Mészáros Lőrinc nevével lehetett fémjelezni. Ilyen NER-es cég

Újabban azt tapasztalni, hogy változnak a cégekben az erőviszonyok. Mészáros Lőrincnek már nem Jászai Gellért, az örökké tranzakciókat, apportokat és tőkeemeléseket szervező tőkepiaci zsonglőr a jobbkeze, hanem elsősorban Vida József, a jó kedélyű bicskei bankár és gazdálkodó, akinek befolyása a Takarékbank, az Opus Global és a TV2 vonalán napról napra nő.

Új szerepben

Vida megerősödésével azonban sok váratlan következmény látható a legértékesebb csoport, vagyis az Opus életében.

Mészáros Lőrinc közvetve továbbra is messze a legnagyobb tulajdonos az Opus Globalban, viszont kisebbségi tulajdonos csak a 4iG-ben és az Appeninnben, és utóbbi kettőben egyáltalán nem aktív a família. Mészáros Lőrinc mellett a család a tőzsdei cégekben elsősorban Mészáros Beatrixet jelenti, aki korábban egyfajta operatív elnökként kifejezetten exponálta magát az Opus cégeiben, de láthatóan elfogadta Gál Miklós (azaz Vida Józsefék) érkezését. Az új felosztásban, most a csoport tőzsdei cégei a következő vonalat viszik:

Mészáros stabil

A sok változás akár arról is szólhatna, hogy Mészáros Lőrinc és családtagjai visszaszorulnak az izgalmasabb üzletekből, a terjeszkedésből, vagyis csökken a volt felcsúti polgármester súlya, de a csoportban azt tartják, hogy ez nincsen így.

Mészáros Lőrinc helyzete egyáltalán nem olyan törékeny, mint ahogy volt a pályafutása végén Simicska Lajosnak. Mészáros sohasem képzeli azt, hogy ő a főnök, nem alakulhat ki olyan helyzet, mint Simicska idejében, amikor valóban meghatározó dolgok a Radóc utcában dőltek el

– hallottuk. Természetesen Orbán és Simicska vitájában voltak legendák konkrét szakítási okokról is (Paks 2, Simicska által állítása szerint kritizált antidemokratikus folyamatok, médiavásárlások, túlzott orosz befolyás). 

Mégis talán valószínűbb, hogy egy idő után már feldolgozhatatlan ellentétekhez vezetett a „két dudás egy csárdában” effektus,

vagyis a megosztott politikai és gazdasági főhatalom. Ráadásul ismerőik szerint Simicska Lajos, az egykori idősebb iskolatárs eleve egyfajta tekintélyt jelentett Orbán Viktornak.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc között azonban nincsenek ilyen ellentétek, és Mészáros a tőzsdei cégek átrendezése után továbbra is kap látványos feladatokat, elég, ha a hatalmas belgrádi vasúti üzletre gondolunk, ám mindent mégsem lehetett a nevére tenni

– fogalmazott egy forrásunk, aki szerint bár Mészárostól távolodik, a NER-től egyáltalán nem kerül most messzebb a 4iG és az Appeninn.

Az Opus a Konzum beolvasztása után optimalizál

A korábbi jellegéhez képest leginkább a legnagyobb cég, vagyis az Opus Global működése fog most megváltozni. A vezetők és a tulajdonosok úgy vélik, hogy ennek a nagy holdingcégnek most az a célja, hogy a benne levő 53 cég között több szinergiát találjon, és immár ne a korábbi gyarapodási lendülettel haladjon, hanem a megvett cégeket próbálja meg integrálni és stabilan üzemeltetni.

A célkitűzés az, hogy a párhuzamosságok kiküszöbölésével csak mintegy 25 cég maradjon,

és kialakuljon végre valamilyen igazi holdingjelleg, ne csak pár ember üljön a központban, és ne cégenként legyen minden kiszolgáló szervezeti egység külön felépítve, hanem legyen egységes humánpolitika, könyvelés, könyvvizsgálat, mert ma ennek nincs sok nyoma.

Miután a cég magába olvasztotta a Konzum nevű, korábban szintén a tőzsdén jegyzett társaságot, az egyik akut feladata az volt, hogy minden létező helyen átvezessék a változásokat, Opus legyen a Konzumból az emailcímekben, a cégtáblákon, a hivatalos adatbázisokban, a címekben, az új névjegyeken. Ennél azonban nagyobb ívű ötletekről is hallottunk:

Divíziók

Az Opus Global számára mindenesetre az integráció nagy feladat volt, új emberek kerültek a céghez, egyfajta divíziós elosztásban működik a csoport, de igazán nem történt szervezetbővítés, hanem egy piramisszervezet épült.

Ez egy olyan decentralizált modell, amelybe alulról jönnek a céges inputok a háromfős felső vezetéshez, vagyis Gál Miklós vezérigazgatóhoz, Ódorné Angyal Zsuzsanna operatív vezérigazgató-helyetteshez, Dakó Gábor Miklós társaságirányításért felelős vezérigazgató-helyetteshez.

Azt hallottuk, hogy a közeljövőben ennél a társaságnál már nem lesz jellemző, hogy pár naponta bombázzák a befektetőket a mindenféle jó hírrel (cégvásárlással, állami megrendeléssel). Ez ugyan lehet, hogy rövid távon elkedvetleníti a nagy pezsgéshez kötött rövid távú befektetőket, de a társaság abban bízik, hogy a jövőben olyan szinergikus csoport alakul ki, amely a középtávon gondolkodó befektetőknek viszont megnyugtatóbb lesz, mert a részvényárfolyam kevésbé lesz hektikus.

A Budapesti Értéktőzsdén eközben úgy látszik, hogy e papírok befektetői azért inkább az állandó bejelentésözönt díjazzák, a stabil működtetésben, a szinergiák kialakításában és a sikeres optimalizációban kevésbé bíznak.

Legalábbis az idei évben a cikkünk zárásakor érvényes árfolyamok alapján

Rovatok