Index Vakbarát Hírportál

Trump ismét visszahívná az oroszokat, G8 lenne megint

2019. augusztus 21., szerda 14:53

Donald Trump bejelentette, hogy örömmel látná Oroszországot újra a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő csoportban, a G7-ben, ami így újra G8 lenne, írja a Euronews

„A tárgyalásokon felmerülő sok téma érinti Oroszországot is. Én látnám értelmét, hogy ismét G8 legyen belőle, ha valaki előállna egy ilyen javaslattal, minden bizonnyal kifejezetten pozitív ötletként tekintenék rá. Mint tudják, orosz tagsággal sokáig G8 volt, de Obama elnök nem akarta az oroszokat, mert okosabbak voltak nála. Nos, a dolgoknak nem így kellene működniük” – magyarázta Trump. 

A csoport egy ideig Oroszországgal kibővített formátumban (G8) is működött, de a Krím félsziget annektálása után ez véget ért. A G7-nek Franciaországon kívül Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok a tagja. Putyin újbóli meghívását Franciaország is támogatja egyébként.

Trumpnak nem új keletű az a terve, hogy Putyint is visszavegyék az elit klubba, már tavaly is ezzel lobbizott, csak sikertelenül. Akkor Trump mellett Olaszország és Conti miniszterelnök barátkozott volna jobban az orosz elnökkel. 

2013 után jövőre lehet leghamarabb újra meghívott Oroszország, amikor is pont az USA rendezi a találkozót. A mostani G7-csúcstalálkozó szombaton kezdődik a dél-franciaországi Biarritzban.

Rovatok