Index Vakbarát Hírportál

Ne vegyen gyilkos spanyol karajt

2019. augusztus 22., csütörtök 13:44

Nemzetközi egészségügyi riasztást rendelt el a közelmúltbeli lisztériás disznóhúsok miatt Spanyolország, írja az AP és a TheLocal.es. Nagyjából egy hét alatt 150 ember fertőződött meg, köztük több mint egy tucat terhes asszony, egy idős nő pedig hétfőn meg is halt a szennyezett hústól. Valószínűleg ez Spanyolország valaha volt legnagyobb hasonló fertőzése. 

María Luisa Carcedo egészségügyi miniszter csütörtökön be is jelentette, hogy riasztották az Európai Uniót és a WHO-t is a történtek miatt, mivel turisták is ugyanúgy megfertőződhettek. 

A gond a "La Mechá" márkájú termékekkel volt, egészen pontosan az andalúz töpörtyűvel, a sherrys karajjal, a paprikás karajjal és a házi paprikás karajjal az Eldiario.es szerint. 

A hatóságok úgy gondolják, hogy Madridba és Andalúziába jutottak el a termékek.  Az érintett sevillai Magrudis cég felelős üzemét már bezárták. 

La Mechá termékek.

A hasonló gondok nálunk sem ismeretlenek, tavaly egy bajai cég termékei szerte Európában 9 halálos áldozatot követeltek. Nálunk a gyártó viszont nem hibázott a hatóságok szerint, itt részletesen el is olvashatja, hogy ez miképp lehetséges. 

Rovatok