Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb lesz idén a magyar csemegekukorica

2019. augusztus 27., kedd 15:14

Idén a szélsőséges időjárás miatt elmaradhat a csemegekukorica termés az elmúlt évek 500 ezer tonnás átlagától, a felvásárlási árak emelkednek a Syngenta növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő cég szakértői szerint. 

A vetés indulásától kezdve számos körülmény nehezítette a hazai termelők munkáját. A száraz tavasz rossz hatással volt az első vetések kelésére, az átlagosnál jóval hűvösebb, csapadékos májusi időjárás pedig a vetések ütemezését és a kelést is nehezítette - írta Pereczes János, a cég nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A korai fajtáknál az átlagosnál erősebb golyvás üszög fertőzés csökkentette a termést, és néhány helyen felütötte a fejét a kukorica csíkos mozaik vírusfertőzés. Az erre érzékeny fajták terméskiesése elérte a 25-30 százalékot is. A nyári viharok a rosszabbul gyökerező, gyengébb szárszilárdságú fajták megdőlésével jelentős károkat okoztak. Kedvező ugyanakkor, hogy a forró napok száma lényegesen elmaradt a tavalyitól. 

Az idei csemegekukorica minősége a szakértő szerint többségében jónak ígérkezik, a termésmennyiség - bár a feldolgozási időszak több mint fele még ezután jön - várhatóan valamivel elmarad a gyárak által tervezettől. 

A Syngenta szerint jó hír ugyanakkor, hogy a felvásárlási árak a korábbi készletek kimerülésével emelkednek, továbbá, hogy - a bajai hűtő újraindításával és egy nyírlugosi beruházásnak köszönhetően - bővült a fagyasztott csemegekukorica gyártókapacitás a tavalyihoz képest. A hazai termés mintegy 95 százaléka konzervként és fagyasztva exportra kerül, a legnagyobb célpiac Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Lengyelország. 

A növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő cég közleményében ismerteti: a csemegekukorica hazai vetésterülete az elmúlt évhez képest a termelési költségek és kockázatok növekedése miatt mintegy öt százalékkal - körülbelül 30 ezer hektárra - csökkent. Ez a tendencia az összes nagyobb feldolgozó-kapacitással rendelkező országban - Franciaországban, Lengyelországban és Szerbiában is - megfigyelhető. Magyarország továbbra is főszereplője a piacnak,

a feldolgozott, prémium minőségű európai csemegekukorica kétharmadát továbbra is a francia és magyar gazdálkodók, vállalatok állítják elő. 

A közleményben kitérnek arra is, hogy a Syngenta 2018-ban felvásárolta az Abbot & Cobbs (A&C) vetőmagcéget, amelyik a 5 legnagyobb csemegekukorica nemesítőházak közé tartozik az Egyesült Államokban. Az A&C elsősorban kiváló étkezési minőségű frisspiaci fajtáiról ismert.

Rovatok