Index Vakbarát Hírportál

Ott álltam éjfélkor a szállásnál, és tudtam, sose fogok bejutni

2019. szeptember 7., szombat 13:03

Berecz Balázs kerekesszékes vállalkozó Access4you nevű cége nem kisebb feladatot tűzött ki, mint azt, hogy először magyar, majd európai helyszíneket, szállodákat, irodaházakat, bevásárlóközpontokat, vagy akár éttermeket, fodrászatokat auditáljon akadálymentesség szerint. Ez ugyanis korántsem olyan evidens, mint ahogyan hangzik.

Berecz Balázs kerekesszékes, de nem egy otthonülős típus. Sokat utazik belföldön, külföldön is. Nem szeret ügyet csinálni abból, ha akadályokba ütközik, nem ér sokat a puffogás, inkább a megoldást keresi. Viszont mindig, mindent igyekszik gondosan előre megtervezni.

Az remek, ha egy szállás tényleg akadálymentes, de azt is nagyon korrektnek tartja, ha elmondják neki, hogy az adott helyszín nem az. Gondot inkább csak az okoz, ha a helyszínen derül ki, hogy az akadálymentesnek ígért szállás, valójában nem megközelíthető számára.

Lisszaboni történet

Lisszabonban döntöttem el végleg, hogy megalapítom a vállalkozást – meséli. 

Megérkeztem a reptérről, és ott álltam éjfélkor az Airbnb szállásunk előtt. Négy magas lépcső tornyosult előttem, pedig két héten keresztül leveleztem a szállásadónkkal, átküldtem a szokásos 8-10 sablonkérdésemet angolul, fotókat kértem. A házigazda mindenben nagyon készséges volt, mégis azzal szembesültem, hogy én ide sosem fogok bejutni,"

"A srác arra gondolt, hogy majd beemelnek, de egyrészt nem lehet valaki mindig készenlétben, másrészt én az elektromos székemmel együtt 250 kiló vagyok.”

Access4you

Az Access4You ötlete röviden annyi, hogy a cég különböző közösségi tereket, éttermeket, szállodákat, bevásárlóközpontokat, irodaházakat auditál és minősít a speciális igényű emberek (SPI) szükségletei szemszögéből. Hiteles és részletes információkat biztosít egyelőre a weboldalon, később egy applikáción keresztül.

Alsó hangon a lakosság 15 százalékáról beszélünk, de

ha a kerekesszékesek, a vakok, vagy a siketek mellett az autizmussal élőket, a Down-szindrómásokat, vagy akár a kismamákat, a nehezebben mozgó időseket is célcsoportnak tekintjük, akkor ez a szám még jóval nagyobb is lehet.

Aki speciális igényű, annak állandó tapasztalata, hogy az ingatlanok tulajdonosai nem mindig ugyanazt értik akadálymentességen, ami valóban az. Gondoljunk csak bele, egy mozgólépcső bizonyos embereknek, például egy nehezen mozgó idősnek segítség, egy kerekesszékesnek viszont leküzdhetetlen akadály is lehet.

Ahogy nem ugyanazt jelenti egy, amúgy jól megközelíthető étterem, ha van mozgássérült vécé, mint ahol egyáltalán nincsen, illetve azok a köztes megoldások, ahol a szomszéd étteremmel összefogva már van közeli megoldás.

Amire nem is gondolunk

Egyedi élethelyzet nagyon sok van, és a legtöbben akadálymentesség alatt sima talajra, lépcsők nélkül is bejárható terekre gondolunk, de a kérdés sokkal összetettebb.

Ha egy kerekesszékes csak az akadálymentes szálloda szobájában szembesül azzal, hogy a zuhanyozónak van egy 30 centiméter magas küszöbe, akkor már nem érzi olyan komfortosnak a nyaralást.

Akkor sem őszinte a mosoly, ha egy wellness-szállodában valaki előre jelzi ugyan az érkezését, de a medence akkumulátorral működtethető beemelő berendezése nincsen beüzemelve, és a szállodában megnyugtatóan jelzik, hogy 12 óra múlva, azaz másnap délre már tényleg feltöltődik az akkumulátor.

Fel kéne mérni

Ezekből a tapasztalatokból és helyzetekből indult Berecz Balázs és társainak az ötlete. A céget Méri Tamással közösen vezetik, mindketten közgazdászok, vállalkozók.

Berecz Balázs nagyváradi származású, Egerben nőtt fel, majd miután Budapestre költözött, értékesítési területen dolgozott, később pályázatíró céget alapított, sok projektet, beruházást látott.

Méri Tamásnak saját bevallása szerint mindig mindenről a vállalkozás jut eszébe. Balázzsal már barátok voltak, amikor az alapvetően ingatlanos, de például egy évente 4000 tonna iratot bedaráló biztonsági adatmegsemmisítő céggel is rendelkező Tamással elkezdtek beszélgetni, ötletelni.

Arra gondoltak, hogy bár

a legtöbb szolgáltató jószándékú, de az ügyfélterek, szállodák, irodaházak üzemeltetői - megfelelő sztenderdek hiányában - nem tudják, nem tudhatják pontosan, hogy kinek mi az akadálymentes.

Az Access4you innovációja az, hogy Európa-szerte levédetett egy tanúsítási eljárást, védjegyet és grafikai megoldást, és igen alaposan, 550 kérdés mentén, személyes bejárással, fotókkal, videókkal auditálja a speciális igények szerint a helyeket.

Az üzleti modell

Berecz Balázsnak saját élethelyzete miatt egyfajta speciális igénnyel kapcsolatban természetesen voltak tapasztalatai, de minden élethelyzetet nem ismerhet pontosan.

Viszont immár Magyarországon is vannak olyan diplomás szakemberek, úgynevezett rehabilitációs szakmérnökök, akik vagy a Budapesti Műszaki Egyetemen, vagy az Óbudai Egyetemen tanultak alapján így terveznek, vagy így alakítanak át épületeket.

A jelenleg még csak építkező vállalkozás szűrhető és kereshető formában csoportosítja a helyszíneket, lehet

• településenként,

• helytípusonként és

• speciális igény szerint is összetetten keresni.

A terv az, hogy a magyar helyszínek után hamarosan nemzetközi szintre is kilépjen a portál, hiszen a vállalkozás igényét éppen az egyre fejlődő globális turisztikai piac hívta életre, amely a speciális igényű embereket is elérte.

Hotel, kocsma, meccs, koncert

Berecz Balázs szerint minden helyszín más megközelítést igényel, a legösszetettebb a szálloda, ott ugyanis sokféle a vertikális, illetve a horizontális közlekedés, a közös tereken túl éttermeket, szobabelsőket, wellnesst is auditálni kell. Egy bevásárlóközpont, vagy egy étterem, rendezvényhelyszín valamivel egyszerűbb.

Egyszerűbb, de azért egyáltalán nem magától értetődő. Balázs és barátai jártak úgy, hogy öt sörözőbe sem tudtak bejutni, ezért végül vettek pár doboz sört és felmentek Balázs lakására.

De nyugati helyszínekkel is előfordul, hogy például egy apartmanház, vagy egy rendezvényközpont üzemeltetője nem küld fotókat, részletes válaszokat, csak annyit ír, hogy higgye el, voltak már itt kerekesszékkel.

Pozitív hozzáállás

A tulajdonosok tapasztalatai szerint azért a segítő szándék szerencsére visszatérő. Általában a hazai koncerthelyszínek, focistadionok is kínálnak jobb-rosszabb megoldásokat.

De gondoljunk csak bele, egy futballkapu mögött kialakított tér a kerekesszékeseknek ugyan nagyon pályaközeli élmény, de a székben ülve, 130 centiméter magasból, nem látható úgy be a pálya, mint állva.

Koncerteken is nehéz jó megoldást találni. Ha egy kerekesszékest elkülönítenek, az egy izolált helyzet, nem igazi koncertélmény. Ha a tömeggel van, akkor viszont nem feltétlenül lát jól.

Az pedig már külön vicces, vagy éppen dühítő sajátosság, hogy az internetes jegyrendeléseknél visszatérő probléma, hogy a rendszer nagyon praktikus, ám éppen a speciális jegyet nem tudja az online rendszer kezelni, így egyedül a kerekesszékes vendégnek kell személyesen elmennie jegyet vásárolnia.

Építkezés

A cég minél több helyet próbál bevizsgálni. Méri Tamás szerint

szerencsére magas a konverziós arány, akiket megkeresnek, nagy százalékban pozitívan fogadják a céget."

Hasonlóképpen érdekes élmény a munkatársakkal együtt dolgozni, akik eddig mérnökként, értékesítőként, kommunikációs szakemberként vagy grafikusként belefolytak a vállalkozás életébe, általában nem csak üzleti kapcsolatba kerültek a céggel, de mindig bevonódtak, érzelmileg is azonosultak az üggyel.

Az Access4you amúgy piaci vállalkozás, üzleti modellje szerint a cég előbb egy alapterület-arányos díjért auditálja a helyszíneket, majd alap, bronz, ezüst, illetve arany kategóriába sorolja azokat, és erről éves tanúsítványt ad.

A különböző szintek nagyon leegyszerűsítve arról szólnak, hogy a helyszín teljesíti-e a minimum követelményeket a 8 speciális igényű célcsoport viszonylatában.

Ha egy épület minden hasznos tere elérhető egy speciális igényű látogatónak, az már akadálymentes, de rengeteg fokozat lehet ezen belül (más az, ha minden eszerint van kialakítva, és más, ha egy konkrét bejárat elérhető a kerekesszékeseknek, de az csak nehezebben, az épület megkerülésével közelíthető meg).

Nem feketelista

Az Access4you ugyan feketelistázni hangsúlyozottan nem szeretne, de azt nagyon korrektnek tartja, ha egy hely kimondja magáról, hogy mi nem vagyunk akadálymentesek. A speciális igényűeknek ugyanis

ez is fontos információ, ezért az is egyfajta társadalmi felelősségvállalás, ha valaki ezt elárulja magáról,

A cég vezetői tudják, hogy a vállalkozás igazán akkor lesz életképes, ha már minél nagyobb számosság érhető el itthon és külföldön, vagyis minél több helyszín lesz felmérve.

A vállalkozás paraméterei alapján alighanem könnyen eladható lenne állami programoknak, kockázati tőkének, de a tulajdonosok egyelőre azt gondolják, hogy „semleges” tőkéből, például bankhitelből szeretnének növekedni. A növekedés eddig nagyon gyors volt, az ötlet kipattanásától az indulásig, a munkatársak akvirálásáig csak hónapok teltek el, most az ügyfelek gyűjtése és a portál feltöltése a fő feladat, ahonnan a következő szintugrás jövő januárban jöhet.

(Borítókép:  Berecz Balázs Access4you alapítója . Fotó:  Bődey János / Index)

Rovatok