Index Vakbarát Hírportál

Gázolajat vásárolnának a szaúdiak

2019. szeptember 16., hétfő 14:26

A szaúd-arábiai állami olajvállalat kereskedőháza olajtermékeket keres azonnali szállításra a piacokon a szaúdi olajlétesítmények ellen szombaton elkövetett támadások után, írja az MTI.

A sivatagi királyság a finomított olajtermékek jelentős vásárlójává lép elő annak nyomán, hogy a Saudi Aramco két jelentős nyersolaj-feldolgozó létesítménye elleni dróntámadások következtében az olajkitermelés kevesebb mint felére esett vissza. Az Aramco finomítási kapacitása legalább napi egymillió hordóval csökkent - derült ki az Energy Aspect nevű független energetikai tanácsadó vállalat vasárnap közölt elemzéséből.

A Saudi Aramco kereskedőháza, az Aramco Trading Company (ATC) gázolajat akar vásárolni azonnali szállításra

nevük elhallgatását kérő brókerek közlése szerint. Úgy tudni, hogy a vállalat alacsony, legfeljebb 10 ppm (milliomod rész) kéntartalmú dízelolajat keres, egyelőre nem hivatalosan, hanem puhatolódzó magánbeszélgetések keretében. Állítólag két hajónyi rakományt keres az ATC, hogy teljesíteni tudja szeptemberre és októberre vállalt kötelezettségeit.

Az állami tulajdonú Saudi Aramco két nyersolaj-feldolgozó létesítménye elleni támadások következtében átmenetileg napi 5,7 millió hordóval csökken az olajkitermelés Szaúd-Arábiában, ami a globális kínálat mintegy 5 százalékának felel meg. A Reuters és a Bloomberg hírügynökség értesülései szerint több hónapig is eltarthat az olajkitermelés teljes körű helyreállítása.

Rovatok