Index Vakbarát Hírportál

Már biztos: sertéspestis végzett a budakeszi erdőben elhullott vaddisznókkal

2019. szeptember 29., vasárnap 13:22 | aznap frissítve

A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén talált öt elhullott vaddisznóból mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, írja közleményében a Nébih. Az elmúlt hetekben 170 vaddisznó pusztult el a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén.

Az országos főállatorvos, a vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan, elrendelte az érintett területen a vaddisznó hullák fokozott keresését, valamint a kilőtt vadak mintázást. A Nébih laboratóriumába több tucat minta érkezett, melyek közül ötnél tegnap az ASP vírus jelenlétét igazolták a vizsgálatok.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos elrendelte a vadaskert kerítéssel határolt részén a vaddisznó-állomány felszámolását. Kijelölik a fertőzött, valamint azon belül, a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területet.

Mi az oka a sertéspestis megjelenésének?

A fertőzés megjelenésének mikéntjére a járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot, írja a közlemény, amely példának azt írja, hogy a legvalószínűbb, hogy emberi közvetítéssel jutott az országba.

Az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkeztek, de természetesen hazai fertőzött régiókból is behurcolhatták a betegséget, írja a közlemény.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. A legfontosabb a Nébih szerint továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása, olvasható a közleményben.

A vírust a kirándulók is továbbterjeszthetik, ezért a Nébih kéri, lehetőség szerint egyelőre ne látogassák az érintett területet. További információk a linken.

Rovatok