Index Vakbarát Hírportál

Több száz döglött vaddisznót találtak Budakeszin

2019. október 1., kedd 10:07

Több száz, a sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak a budakeszi vadaskertben – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos kedd reggel a köztévében. Korábban egyébként volt szó arról, hogy rengeteg döglött állatot talált a Nébih, de az mindenképp új fejlemény, hogy most már több száz tetemről beszélünk. 

Bognár azt is elmondta, hogy megkezdődött az állatok leölése Budakeszin, hiszen a betegség miatt ki kell üríteni a területet.

Szerinte biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben még nincs jelen. Ez azt jelenti, hogy nincs semmilyen összeköttetés Budakeszi és a fertőzött területek (Kelet-Magyarország) között, vagyis kizárható a betegség természetes terjedése. Tegnap egyébként a húsiparosok azt közölték, hogy egyebek mellett drasztikus vaddisznóirtást szeretnének.

Most azt szeretnék elérni, hogy a vírus ne jusson ki a kertből, ezért azon kívül is keresik a tetemeket, és minden, a környéken kilőtt vaddisznót megvizsgálnak. A főállatorvos azt is elmondta, hogy a kisgazdálkodóknak ingyen adnak fertőtlenítőszert. Korábban jeleztük, hogy az érintettek egyébként a vadgazdálkodási egységek aktuális kockázati besorolásáról a Nébih weboldalán tájékozódhatnak. Azt sem árthat tudni, hogy ez az említett vadaskert nem azonos a Budakeszi Vadasparkkal.

Rovatok