Index Vakbarát Hírportál

Tízéves mélyponton az amerikai feldolgozóipar bizalmi indexe

2019. október 1., kedd 21:30

Paradox módon az amerikai ipart szeretné védeni Donald Trump amerikai elnök a Kínával folytatott kereskedelmi háborúval, de a következmény valójában a súlyos recessziós kockázat lett.

 Az Egyesült Államok feldolgozóiparának (ez az amerikai GDP 11 százaléka) bizalmi indexe szeptemberben több mint tízéves mélypontra esett vissza, mindössze 47,8 pontot ért el (az 50-nél kisebb értékek már erős pesszimizmust jelentenek) - írja a Reuters az Institute for Supply Management (ISM) intézet jelentésére hivatkozva.

Az állandó kereskedelmi konfliktusok nyomást gyakoroltak az exportra, és tovább mélyítették a pénzügyi piacok azon félelmét, hogy a gazdasági növekedés lelassulhat. ilyenkor az egyes országk eltérő mértékben érintettek, a harc frontvonalában álló Egyesült Államok és Kína például súlyosabban, mert aki csak teheti, elkerüli a kiszámíthatatlan vámokkal operáló államokat.

Látszólag nyerésre áll

Donald Trump kormánya 15 hónapja vív Kínával intenzív kereskedelmi háborút, és bár ezt látszólag megnyeri, hiszen például az amerikai tőzsdék sokkaljobban teljesítenek, mint a kínaiak, mégis paradox módon a feldolgozóipar folyamatosan pórul jár a magas vámokkal.

Donald Trump elnök természetesen ezt nem így látja, ő a "Trade war" helyett a FED intézkedéseit, illetve személyesen is Jerome Powell elnököt hibáztatja a feldolgozóipar problémái miatt.

Trump nem szokott finoman fogalmazni, most sem tett így,

a magas kamatok  felelnek a dollár erejéért, ez pedig nehéz helyzetbe hozza az amerikai ipart. Mi vagyunk a saját magunk legnagyobb ellenségei. Szánalmas!"

- fakadt ki az elnök.

Mélyrepülés

Az ISM indexe mindenesetre 2009 júniusa óta nem volt ennyire alacsony, pedig az a hónap még bőven a nagy pénzügyi válság legpesszimistább hónapjai közé tartozott.

Ez tényleg komoly. A lassulásnak még nincs vége, a recessziós kockázat valódi."

  - mondta Torsten Sløk, a New York-i Deutsche Bank Securities vezető közgazdásza

A FED tényleg csökkent

A Fed eközben, mintha csak igazat adna az elnöknek, tényleg megkezdte az élénkítést, vagyis a kamatcsökkentést. Legutóbb a múlt hónapban mérsékelte az irányadósávot 1,75-2 százalékra 8korábban 2-2,25 százalék volt ez a sáv). Ezt maga is a feldolgozóipar rossz adataival magyarázta, mindenesetre ameddig ilyen alacsonyak a kamatok, addig Trump és az amerikaiak nem fognak válságot észlelni, hiszen a tőzsdék szárnyalnak.

A vagyonhatás (a drága részvényei miatt mindenki gazdagnak érzi magát) az amerikaiak bátran fogyasztanak, vagy vesznek lakást, nem alakul ki általános pesszimizmus.

A kereskedelem viszont kárvallott

Amikor nőnek a vámok, a korlátozások, a kereskedelem tényleg visszaesik.

A Világkereskedelmi Szervezet kedden több mint felével csökkentette az idei globális kereskedelem növekedésének előrejelzését, és figyelmeztette a tagállamokat, hogy a vámok további emelése és a világgazdaság lassulása között szoros az összefüggés.

A kereskedelmi intézkedések bevezetését sokáig ellensúlyozta Donald Trump 1500 milliárd dolláros adócsökkentése, de azért az idén az amerikai gazdaság az első negyedéves 3,1 százalékos növekedésről már 2 százalékos növekedésig lassult.

(Borítókép: Donald Trump és  Jerome Powell - fotó: Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images)

Rovatok