Index Vakbarát Hírportál

Tízből hét taxisnál találtak szabálytalanságot az idei ellenőrzések

2019. október 8., kedd 08:15

A személytaxi-szolgáltatóknál az idén elvégzett ellenőrzések 70 százaléka tárt fel valamilyen jogsértést – írta a Világgazdaság kedden a BKK tájékoztatása alapján.

Szeptember elejéig mintegy 2000 ellenőrzést végzett a fővárosi cég, és körülbelül 1400 esetben talált szabálytalanságot. A hibaarány nem mutat javulást az előző évhez képest, akkor néhány százalékpontos eltéréssel hasonló volt az eredmény - írta a lap.

A BKK személyszállítási ellenőreinek havi 230-250 vizsgálatra van kapacitásuk, vagyis szeptembertől decemberig mintegy 900 taxist vonnak ellenőrzés alá. Az évi háromezer körüli kontroll nem tekinthető soknak a lap szerint, mivel összesen nagyjából 6700 taxis nyújt szolgáltatást.

Kisebb kihágásokkal és súlyos jogsértésekkel egyaránt találkoznak az ellenőrök. Apróbb hibának számítanak a kötelező külső megjelenésre vonatkozó hiányosságok vagy a droszton parkolás, súlyosabb jogsértésnek pedig az érvényes taxiállomás-használati engedély hiánya, vagy a taxióta pörgetése. A BKK-nak nincs lehetősége a rajtakapott taxisok szankcionálására, de javasolhatja a Budapest Közút Zrt.-nek az érintett taxiállomás-használati hozzájárulás visszavonását. Erre tavaly 112 alkalommal került sor, az idén január és augusztus között pedig 81-szer.

Rovatok