Index Vakbarát Hírportál

Ez a 20 cég tette a legtöbbet a klímaváltozásért

2019. október 10., csütörtök 15:28

A Guardian a Climate Accountability Institute elemzése alapján bemutatta, melyik az a 20 olajcég, ami a világ üvegházgáz-kibocsátásának harmadáért felelős – vagy legalábbis a legnagyobb hasznot húzta abból.

Ezek a cégek az összes, az energiafelhasználás révén a légkörbe küldött szén-dioxid és metán 35 százalékához járultak hozzá tevékenységükkel, összesen 480 milliárd tonna CO2-ekvivalens kibocsátása köthető hozzájuk 1965 óta.

A 20 cégből 12 részben vagy egészben állami tulajdonú, ezek a cégek az 1965-től 2017-ig tartó időszak kibocsátásának 20 százalékáért tehetők felelőssé a kitermelési oldalon. A Saudi Aramco önmagában 4,38 százalékot tesz ki ugyanebben a vonatkozásban. 

Azt persze mindig hozzá kell tenni, hogy az üvegházgáz-kibocsátás 90 százaléka az olajcégek által értékesített termékek felhasználásakor jelentkezik, és csupán tizede a nyersanyagok kitermelésekor, finomításakor és szállításakor. Vagyis a fenti húszas lista inkább azt mutatja meg, mely cégek profitáltak közvetlenül a legtöbbet abból, hogy döntően fosszilis energia felhasználására volt berendezkedve a világ a 20. században. 

(via Portfolio)

Rovatok