Index Vakbarát Hírportál

Simonkáék 20 millióval akarták megvesztegetni a NAV-ot, rossz embert fizettek le

2019. október 10., csütörtök 08:58 | aznap frissítve

Összesen 24 millió forint kenőpénzt fizetett ki a vád szerint Simonka György azért, hogy a támogatások jogtalan megszerzése érdekében létrehozott cégeinél indult NAV-vizsgálatokat leállíttassa – értesült a 24.hu. A fideszes országgyűlési képviselő és bűntársai elleni vádirat szerint 2014-ben történt a - végül sikertelennek bizonyult - vesztegetés, ami a vádiratba is bekerült az 1,4 milliárd forintos károkozás mellett.

A NAV a Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. vizsgálatakor fedezett fel jelentős túlszámlázást és szabálytalanságokat, a túlszámlázott ügyletek beszállítói a Simonka György családtagjai által képviselt cégek voltak. Az ügyészség szerint  az első körben a Magyar Termés TÉSZ vizsgálata alatt próbálkoztak be Simonkáék az adóhatóság megkenésével a mostani ügy harmincadrendű vádlottján keresztül, aki azt állította, vannak kapcsolatai a  NAV Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságán. Az állítólagos navos tízmillió forintért intézte volna el a nyomozás elfelejtését, Simonka ezt sokallta, végül alkudozás után 5 millió forintban maradtak, amit az Astorián adott át a politikus egy tanácsadója. 

Ezután a Paprikakertnél is ugyanezzel a módszerrel akarta Simonka elsimítani az ügyet, hosszabb egyezkedés után végül 24 millió forintban állapodtak meg mindkét ügy elintézéséért. Ebből 15 milliót megint az Astorián adtak át, 4 milliót pedig megtartott a politikus tanácsadója. Úgy tűnik azonban,

Simonkáék nem a megfelelő embereket fizették le, hiszen a 2014 végén elindult az a nyomozás, ami végül a vádemeléshez vezetett idén nyáron. 

A vád alapján Simonkáék később, miután csaló cégeiket csődbe vitték, a felszámolóbiztosokat is megkenték. A Pre-Holding Kft. biztosainak az lett volna az érdekük, hogy az eljárásból minél többet keressenek az 5 százalékos felszámolói díjon keresztül. Simonka érdeke viszont az volt, hogy minél kevesebbért menjenek el a cégek vagyonelemei, így azt javasolta, hogy járjanak el így, és ő az eljárás végén befolyt díjat kiegészíti 20 millió forintra. A kiugróan olcsón eladott tárgyak között volt pl. egy 75 ezer forintos áron értékesített Volkswagen Passat. A Pre-Holding korábbi vezetője és tulaja, valamint az egyik felszámolóbiztos a Simonka-ügy harmincketted- és harmincharmadrendű vádlottja. 

Az ügyészség 8,5 év fegyházat és teljes vagyonelkobzást kért Simonkára, mint a bűnszervezet irányítójára.

Rovatok