Index Vakbarát Hírportál

Európa első vízalapját hozta létre a Magyar Fejlesztési Bank

2019. október 16., szerda 15:02

A Magyar Fejlesztési Bank csoportjához tartozó MFB Invest Zrt. befektetésével és a Susterra Capital Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezelésében, 5 milliárd forint kezdő tőkével elindul az első európai vízalap, a Water Impact Fund – írja közleményében az MFB. Az alap összesen 200 millió euróra tervezett kockázati tőkebefektetéssel olyan vállalkozásokba akar befektetni, amelyek hozzájárulnak az olyan globális vízügyi problémák megoldásához, mint a tiszta ivóvízhez és a szennyvízhálózathoz való hozzáférés, illetve a hatékonyabb ipari vízfelhasználás.

Az alap részben Áder János buzdítására jött létre, a köztársasági elnök a 2018-as stockholmi Víz Világhéten jelentette be, hogy Magyarország létre fog hozni egy vízügyi fejlesztéseket támogató befektetési alapot. Idán Budapesten tartják a vízügyi világtalálkozót, ennek alakalmából jelentették be a Water Impact Fund indulását. 

Az alap novemberben indul, első körben a következő két év során további hazai és nemzetközi befektetőket igyekszik bevonni, olyanokat. Ahogy a bank közleménye írja, az első zárástól a második zárásig tartó időszakban Magyarországon, a további befektetők belépése után pedig, a hazai kihelyezések preferenciája mellett, a közép-kelet-európai és a DACH-régióban, a lehetséges ázsiai befektetők belépése után közvetve az ázsiai régióban tervezi kihelyezni a rábízott tőkét.

Alap futamideje 10 év,  ebből 5 év a befektetési és 5 év az exit periódus, a várható hozam 12 százalék.

Az alap célvállalkozásai több éve működő társaságok, amelyek rendelkeznek saját fejlesztésű és technológiailag igazolt termékkel vagy szolgáltatással, de nem áll rendelkezésükre kellő tőke az új, globális piacok eléréséhez. 

Az alap elsősorban a víz-, szennyvíz és egyéb vízintenzív szektorokban jelentős növekedési potenciállal, fenntartható, skálázható üzleti modellel rendelkező olyan vállalkozásokba kíván befektetni, amelyek hozzájárulnak az olyan globális vízügyi problémák megoldásához, mint a tiszta ivóvízhez és a szennyvízhálózathoz való tartós, megfelelő minőségű és megfizethető áron történő hozzáférés. Szintén fontos cél a vízintenzív iparágak (mint pl. a mezőgazdasági és élelmiszeripari stb.) vízfelhasználásának hatékonyabbá tétele (water impact), különös tekintettel az aszály okozta gazdasági károkra, melyek Magyarországon is számottevő GDP-kiesést okozhatnak. 

Rovatok