Index Vakbarát Hírportál

Még egy kis segítséget ad a parlament a bedőlt hiteleseknek

2019. október 16., szerda 10:04

A kormány a parlamentnek kedden benyújtott törvénymódosítással további segítséget nyújt az otthonteremtésben, és védelmet biztosít a NET-programban részt vevő családok számára - közölte Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala kedden az MTI-vel.

A kedden benyújtott törvénymódosítás lehetőséget biztosít arra, hogy akik nem küldtek határidőn belül visszajelzést a felajánlásra, újra nyilatkozatot tegyenek. Ez a teljes ügyfélkör 2 százalékát, mintegy 650 családot érint.

Ahogy arról korábban írtunk, azok az adósok, elsősorban devizahitelesek, akik a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek adták el az ingatlanjaikat, hogy visszabéreljék, tavasszal nyilatkozhattak arról, hogy vissza szeretnék-e vásárolni azt. A mintegy 32 500 családból 31 900, 98 százalék jelzett vissza. Az állam által biztosított rendkívül kedvezményes visszavásárlási feltételeknek köszönhetően közülük közel 28 500 család egy összegben vagy részletfizetés útján vásárolná vissza a lakását.

A miniszter közleménye szerint a törvényjavaslat jelentős segítséget nyújt azoknak, akik kedvezményes részletvásárlás útján válnak az ingatlan tulajdonosává, ugyanakkor - esetleges más jellegű tartozásuk miatt - fennáll náluk a végrehajtás kockázata.

A törvénymódosítás alapján esetükben a tulajdonjog bejegyzéstől számított 3 éven belül nem lehet végrehajtási eljárást lefolytatni a visszakapott ingatlanra.

A törvénymódosítás kiterjed azokra is, akik korábban ugyan arról nyilatkoztak, hogy egy összegben vásárolják vissza ingatlanukat, de ezt a megadott határidőig mégsem tudják teljesíteni. Ők több részletben fizethetik meg a teljes vételárat, miközben 2020. április 1-jén tulajdonukba kerül az ingatlan.

Hogy mi lesz a Nemzeti Eszközkezelő sorsa azután, hogy visszavásárolják az adósok az ingatlanjukat, az kérdéses. Azt mindenesetre a visszavásárlási kedvezmény bejelentésével együtt jelezte a kormány, hogy a NET nem fog újabb adósoknak segíteni. Pedig a Magyar Nemzeti Bank vezetése az ingatlanvásárlási mandátumának meghosszabbítását javasolta a kormánynak, hogy azt a 90 ezer családot kisegítse az adósságcsapdából, akik a devizahitel-válság óta még mindig nem tudták visszafizetni a hiteleiket, és akiket ezért kilakoltatás fenyeget.

Rovatok