Index Vakbarát Hírportál

A Világbank a túlóratörvény miatt dicséri a magyar kormányt

2019. október 24., csütörtök 10:09

Egy helyet javított Magyarország a Világbank Doing Business rangsorában, és az 52.-re lépett előre. Ezzel az uniós tagállamok között a 21. helyen található, megelőzte Romániát, amely az 55. helyre csúszott vissza. A régiós versenytársaink mind előttünk állnak továbbra is. A világ legversenyképesebb hármasa Új-Zéland, Szingapúr és Hongkong, mögöttük Dánia, Dél-Korea és az Egyesült Államok következik.

Az összevethető módszertan szerint a tavalyi 73,2 pontról a friss felmérés szerint 73,4 pontra emelkedett Magyarország pontszáma a 100 pontos versenyképességi rangsorban, ami azt méri, hogy milyen könnyű az adott országban vállalkozást kezdeni és folytatni.

A Világbank rangsorának összeállításakor a munkát terhelő járulék, a szocho csökkentése, a gyorsabb céges áfa-visszatérítés és a NAV ehhez kapcsolódó elektronikus rendszere miatt járt az elismerés.

De a Világbank anyaga pozitív példaként említette a túlóratörvényt is.

A munkaerőpiaci szabályozás elemzésekor a Világbank anyaga több helyen is kiemeli a foglalkoztató számára kedvező módosításként és így versenyképesség javító tényezőként a magyar túlóratörvényt, miszerint 400 órára nőtt a foglalkoztató által elrendelhető túlmunka felső korlátja. Bár az is igaz, hogy ez nem hivatalos rangsorképző tényező, így nem ennek köszönhető, hogy egy helyezést javított Magyarország  rangsorban.

A bürokrácia rontja a versenyképességet

A Portfolio beszámolója szerint a magyar teljesítményt nézve világbajnokok vagyunk a határon átnyúló kereskedelemmel kapcsolatos területen, miközben a vállalkozások villamos áramhoz jutásának területén a 125. helyen állunk a 190 országból, az építési engedélyhez jutás területén pedig a 108. pozíciót foglaljuk el. Utóbbi kettő tehát masszív versenyképesség-visszafogó hatású, ahogy egy fejlesztéspolitikai szakértő is rámutatott erre a minap.

Közben felfelé húzza a magyar versenyképességi helyezést az, hogy az ingatlanok nyilvántartásba vétele területén lévő szabályozás a 190 ország között a 29. helyre jó, a hitelhez jutás a világ országai között a 37. legkönnyebb Magyarországon, a szerződések kikényszeríthetősége a 25. legjobb nálunk. Az adófizetési környezet az 56. legjobb, a fizetésképtelenségi szabályozás pedig a 66.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a Világbank elismerése jelzi, hogy Magyarország jó úton halad:

A kormány idén is folytatta az adózási környezet javítását, hiszen július 1-jétől tovább csökkent a szociális hozzájárulási adó, és a tervek szerint 2021-re jelentősen mérséklődhet a vállalkozások adóadminisztrációs terhe is azáltal, hogy a NAV adóbevallás-tervezeteket fog készíteni a vállalkozások számára.

Mindez tehát afelé mutat, hogy a következő évekbeli felmérésekkor tovább javulhat majd az ország adózási teljesítménye a Világbank felmérésében.

Rovatok