Index Vakbarát Hírportál

A tervek szerint egyesülne a Fiat és a Peugeot, új csúcsszereplő jöhet a világ autópiacán

2019. október 30., szerda 08:50

Tárgyalásokba kezdett az olasz-amerikai Fiat Chrysler és a Peugeot-gyártó francia PSA egy esetleges egyesülésről, amivel közösen a világ egyik vezető autógyártójává válnának, írja a Reuters

Miután a Fiat Chrysler elvetette annak a lehetőségét, hogy a Renault-val egyesüljenek, alternatívák keresésébe kezdtek. Jelenleg az autógyártók komoly befektetésekre kényszerülnek, hogy lépést tudjanak tartani az elektromos autók gyártásában, a károsanyag-kibocsátás csökkentésében és az önvezető autók fejlesztésében.

De még ha sikerül is túljutni a Peugeot-nak és a Fiat Chryslernek a politikai, pénzügyi és kormányzati akadályokon, akkor is az újonnan létrejött vállalkozásnak számos kihívással kell majd szembenéznie, jegyzi meg a Reuters. Ugyanis a világ autópiacán egyfelől drasztikus csökkenés van folyamatban kereslet terén, másfelől drámai változások mennek végbe a felhasznált technológiákban.

A témában járatos források szerint ha létrejönne az egyesülés, akkor az egy 50 milliárd amerikai dolláros szereplőt eredményezne az autópiacon.

A PSA felügyeleti tanácsa szerdán ül össze, hogy megbeszéljék az egyesülés lehetőségét, a Fiat még nem szeretné részleteiben kommentálni a dolgot. A hírre a Fiat Chrysler részvényei az amerikai tőzsdéken éles emelkedésbe kezdtek, több mint hét százalékot ugrottak. 

Rovatok