Index Vakbarát Hírportál

Az Emmi államtitkárának véleménye nem is volt a véleménye

2019. november 11., hétfő 17:45 | aznap frissítve

Érdekes gondolatokat osztott meg hétfő délután az Emmi. Egyrészt sérelmezték vasárnap délutáni cikkünket, amiben idéztük Maruzsa Zoltán államtitkárt. Maruzsa ugyanis az MTI szerint azt mondta, hogy az egyházi gimnáziumok szakmai teljesítmény terén képesek felvenni a versenyt az állami intézményekkel, sok esetben jobb eredményeket is érnek el azoknál.

Az erkölcsi, szellemi nevelés terén pedig vitathatatlanul erősebbek, mint az állami gimnáziumok.

Az Emmi közleménye szerint Maruzsa kijelentése „nem értékítélet”, az államtitkár „egyáltalán nem mondott véleményt” az állami gimnáziumokról. Azt viszont nem árulták el, hogy ha az államtitkárnak ez nem a véleménye, akkor micsodája.

Emellett azt állítják, hogy nem igaz, hogy majdnem négyszer annyi pénzt szán az állam egy egyházi iskolásra a közoktatásban, mint egy állami intézménybe járóra. Itt viszont nem velünk vitatkoznak, hanem a témával foglalkozó kutatókkal, erről itt olvashat részletesebben

Amikor tavasszal megkérdeztük az Emmi-t pont erről, akkor semmit nem akartak válaszolni. Mindezek mellé jön még, hogy „az egyházak finanszírozási helyzetét az évente több alkalommal megítélt nagy összegű eseti oktatási célú támogatások is javítják, melyekkel az egyházak lényegében szabadon gazdálkodhatnak” – írta Radó Péter és Ercse Kriszta most nyáron az Iskolakultúra folyóiratban.

Rovatok