Index Vakbarát Hírportál

Hagymaválság veszélyezteti Bangladest

2019. november 18., hétfő 15:56

Ki gondolná, hogy komoly társadalmi és politikai válsággal tud fenyegetni egy olyan egyszerű élelmiszer, mint a hagyma? Pedig Bangladesben éppen ez okozza a legnagyobb fejtörést a kormánynak, ugyanis az országban komoly hagymaválság van, ahogy arról a Guardian beszámolt. 

A bangladesi konyhának, ahogy a magyarnak is, egyik legalapvetőbb élelmiszere a hagyma, amelyet leginkább a szomszédos Indiából importálnak. Indiában viszont a szeptemberi monszunok elmosták a termés nagy részét, emiatt pedig az indiai kormány megtiltotta, hogy a megmaradt hagymát exportálják a termelők. 

Emiatt Bangladesben közel tízszeresére emelkedett egy kiló hagyma ára,

30 takáról 260 takára ugrott viszonylag rövid idő alatt. Ennyire még sosem volt drága a hagyma, sőt, ennek a feléig se nagyon ment föl az alapélelmiszer ára az elmúlt 40 évben. 

A kormány, hogy elkerülje a teljes hagymaválságot, egy állami vállalaton keresztül igyekezett annyi hagymát vásárolni Egyiptomból, Mianmarból, Törökországból és Kínából, amennyit csak tudott, és ezt nyomott áron adják a mérges polgároknak. Az olcsó hagymáért pedig óriási sorok állnak, ahol néha össze is verekszenek, csak hogy hozzájussanak egy kiló hagymához. 

A kormány ennél puhább müdszerekkel is igyekszik  a békét fenntartani, Sheikh Hasina miniszterelnök asszony például bejelentette, hogy a rezidenciáján a hétvégén minden ételt hagyma nélkül készítettek el, ezzel is szolidaritást vállalva a hagymától megfosztott néppel. 

Rovatok