Index Vakbarát Hírportál

Felszámolási eljárás indult a Penta Industry, Seszták Miklós építőipari kedvence ellen

2019. november 18., hétfő 14:50

A cégregiszter szerint felszámolási eljárás indult, a régóta likviditási problémákkal küzdő Penta Industry ellen. A cég alvállalkozói még bizakodnak, hátha a korábbi vitatott projektekből, így a Bibó kollégiumból, vagy a kisvárdai stadionból még folyik be pénz a szállítók kifizetésére.

Felszámolási eljárás indult a Penta Industry Kft. ellen. Az Indexen éppen egy éve írtunk a már akkor is nehéz helyzetben levő cégről, a cikk megjelenése után temérdek levelet kaptunk a kétségbeesett alvállalkozóktól.

Volt, aki elmesélte, hogy a Penta Industry egyfajta kiválásos reorganizációval próbálkozott, de már tavaly decemberben is ezt azzal utasította el a bíróság, hogy elutasító végzésében jelezte:

44 felszámolási eljárást kezdeményeztek a társaság ellen.

Ehhez képest igazán sokáig megúszta a felszámolást a társaság, de november elején begyorsultak az események, november 5-én indult el eredetileg a felszámolás, amit november 6-án visszavontak, de november 8-án újból megindult, a cégbíróság alapján jelenleg ez érvényes, vagyis ez az utolsó állapot.

Az általunk elért alvállalkozók úgy tudták, hogy a cég vezetői (a tulajdonos Ramor Frigyes) próbálták életben tartani a társaságot, de a törekvések végül kudarcba fulladtak. Volt, aki elmesélte, hogy bár a tartozások kiegyenlítésére biztosan nem elegendő a Penta Industry vagyona, de a beszállítók még bizonyos perekben bízhatnak.

Még zajlanak ugyanis olyan bírósági ügyek, így a kisvárdai stadion és a Bíbó Kollégium kapcsán is van elszámolási vita, ahol a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) véleménye alapján abban lehet bízni, hogy a vevő fizetni kényszerül

Mint emlékezetes, a társaság egy időben valóságos közbeszerzési bajnok volt,

sokáig élvezte Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter bizalmát, sok milliárdért dolgozott a budapesti vizes világbajnokságon, a kisvárdai focicsapat  futballarénáján, vagy a Sesztákhoz tartozó Nemzeti Sportközpontok (NSK) mindenféle projektjén.

Ám, egy idő után a cég likviditási zavarba került, vélhetően a korábban bevállalt projektek nyereségek kivitelezését gátolta, hogy elszálltak az építőiparban az árak, a munkadíjak. Seszták is kibukott a politika frontvonalából, mind több projekt (visegrádi iskola, XV. kerületi orvosi rendelő, vagy az említett kollégium bicsaklott meg). Egyre több alvállalkozó panaszkodott arra, hogy nem kapja meg a jogos jussát.

Lapunk egy éve tudott beszélni Ramor Frigyes cégvezetővel, aki akkor még bizakodó volt, azt remélte, hogy a nehézségek csak átmenetiek lesznek, de úgy látszik az elmúlt egy évben nem sikerült megoldani a problémákat.

(Borítókép: Németh Sz. Péter / Index)

Rovatok