Index Vakbarát Hírportál

160 millió dolláros programot indít a magyar kormány Laoszban

2019. november 18., hétfő 13:42

Több magyar cégnek laoszi fejlesztésekben való részvételre lehetőséget biztosító 160 millió dollár értékű kötöttsegély-hitelprogram indul - ezt jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten az MTI tudósítása szerint.

A miniszter Szonexay Sziphandone laoszi miniszterelnök-helyettessel tárgyalt, ami után azt mondta, a program keretében

magyar cégek végzik a laoszi főváros teljes szennyvízhálózatának felújítását,

ezen kívül  élelmiszerbiztonsági fejlesztésekben valamint az elektronikus személyiigazolvány-rendszer kiépítésében vesznek részt. Ezek Szijjártó szerint beruházások erősítik a magyar vállalatokat, ezáltal a magyar gazdaságot, a külgazdasági teljesítményt is.

Korábban, egy hasonló program keretében, 38,6 millió dollár értékben mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági beruházásokat hajtottak végre magyar cégek az országban.

A miniszter azt is mondta, a keleti nyitás stratégiában külön figyelmet fordítanak Délkelet-Ázsiára, amely a világ leggyorsabban növekvő térségei közé tartozik. A gyors gazdasági növekedés sok lehetőséget kínál a magyar vállalatoknak. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a magyar-laoszi kapcsolatok hosszú távú fejlesztése érdekében ösztöndíjakat biztosítanak laoszi hallgatóknak magyarországi tanulmányokhoz, és jelenleg 100 laoszi hallgató tanul Magyarországon.

Rovatok