Index Vakbarát Hírportál

Állami segítséget kérnek a pálinkafőzdék

2019. november 19., kedd 10:02

A tönk szélére kerültek a kereskedelmi pálinkafőzdék, miután az év elején bevezették a népegészségügyi termékadót (neta) a gyümölcspárlatokra és gyógynövényes likőrökre is – idézi Mihályi Lászlót, a Pálinka Nemzeti Tanács elnökét a Világgazdaság. Mihályi erről a parlament mezőgazdasági bizottságának szőlő-, bor-, pálinka-albizottsági ülésén beszélt, ahol elmondta, hogy véleménye szerint a pálinkára nem lenne szabad kivetni az egészségtelen termékekre kivetett adót, hiszen

a Pálinka nemzeti tanács elnöke szerint a pálinka – megfelelő mértékben fogyasztva – kifejezetten jótékony hatással van a szervezetre. 

Ráadásul Mihályi szerint a költségvetés is rosszabbul jár, mert ugyan egymilliárd forintot beszed a pálinkafőzdéktől a neta formájában, viszont az adó miatt januárban 69 százalékkal, szeptemberben pedig még mindig 51 százalékkal csökkent a főzdék bevétele, ami 5-6 milliárd forintos csökkenést jelent az állam által beszedett „szeszadóban”. Halász Róbert, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója szerint augusztus végéig 4 milliárd forint adókiesést okozott a termékadó az államnak. 

Az albizottság ülésén Kanyó Lóránt, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese azzal magyarázkodott, hogy a pálinkára nem akarta kivetni a kormány a termékadót, azt az Európai Bizottság nyomására kellett kivetni, amely kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben. A PM képviselője szerint korai még mérleget vonni, hogy mennyi veszteséget okozott a termékadó, mert a tapasztalatok szerint az év végén jelentősen nő az alkoholfogyasztás. 

A Pálinka Nemzeti Tanács azt szeretné elérni, hogy az állam valamilyen formában kompenzálja a legális szeszfőzdéket, amelyek ilyen feltételek mellett nem bírják a versenyt az párlataikat illegálisan piacra dobó magánfőzdékkel. 

Rovatok