Index Vakbarát Hírportál

104 sertésből 100-nál találtak problémát a Nébih ellenőrei

2019. november 21., csütörtök 10:54

Egy szekszárdi állatvásáron tartottak helyszíni ellenőrzést a múlt hét végén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, az ellenőrzött 104 állatból 100 sertés – a jogszabályban előírtak ellenére – jelöletlen volt, ennek hiányában az állatok egészségi állapota sem volt igazolható, ami sérti a jogszabályi előírásokat – közölte a Nébih.

Öt állattartó összesen 104, eladásra kínált disznajának szállítási és állategészségügyi dokumentumait ellenőrizték a Nébih szakemberei. Ezekből összesen 4 állatnak tudták bemutatni a szállításához szükséges érvényes sertés szállítólevelet, az állategészségügyi bizonyítványt, az állattartói nyilatkozatot.

A hatóság a jelöletlen állatokat a helyszínen megjelölte, továbbá elrendelte azok elkülönítését és forgalomba hozataluk azonnali hatályú korlátozását.

A Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy a házisertés-állomány afrikai sertéspestis fertőzéstől való megóvása érdekében – a biológiai védekezésen kívül – elengedhetetlenül fontos a házi sertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások pontos és szigorú betartása is.

Rovatok