Index Vakbarát Hírportál

Európát átszövő sötét webes bankjegyhamisító-hálózatot kapcsoltak le

2019. december 17., kedd 10:31

Tizenegy embert tartóztattak le egy átfogó rajtaütéssorozat során Európában, miközben a hatóságok a sötét web (dark net) második legnagyobb bankjegyhamisító bandája után nyomoztak, írja az Euronews. Az Europol tájékoztatása szerint a csoport több mint 26 000 hamis bankjegyet adott el különféle bűnszervezeteknek körülbelül 1,3 millió euró értékben.

A határokon átívelő művelet az után kezdődött, hogy júliusban a portugál rendőrök felfedeztek egy nyomdát és letartóztattak öt embert. 36 rajtaütésre került sor a múlthéten, ebből 27 Németországban, a másik kilenc pedig Ausztria, Franciaország, Görögország, Írország, Luxemburg és Spanyolország területén. 

A hatóságok a hamis bankjegyek mellett lefoglaltak még fegyvereket, drogokat, doppingszereket, vényköteles gyógyszereket, hamis dokumentumokat és virtuális pénzt is. Németországban egy másik titkos nyomdát is felszámoltak. 

A hamis bankjegyeket főleg a Wall Street Market nevű illegális platformon terjesztették, amelyet még májusban zártak be a német hatóságok együttműködve az Europollal, Eurojusttal, az FBI-jal és más amerikai szervekkel. A Wall Street Market 1,1 millió felhasználói fiókkal, 5 400 árussal és 63 ezer eladással a világ második legnagyobb sötét webes áruháza volt, ahol drogokat, lopott adatokat, hamis dokumentumokat és számítógépes vírusokat is lehetett venni. 

Rovatok