Index Vakbarát Hírportál

Óriási tartozása és követelése is van a kukaholdingnak

2019. december 21., szombat 14:23

Fél évvel a számviteli törvényben előírt határidő után a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. is nyilvánosságra hozta a 2018-as beszámolóját, amelyből a Napi.hu közölt részleteket.

Eszerint a kukaholding 90,7 milliárd forintos árbevétel mellett 623 millió forintos nyereséggel zárt ugyan, de közben saját tőkéje és eredménytartaléka egészen gigantikus mínuszba süllyedt. A saját tőke mínusz 23,4 milliárd forint lett, míg az eredménytartalék mínusz 31,9 milliárd forint.

Az NHKV tőkehelyzete normalizálódott, mert a költségvetésből 26,2 milliárd forintot juttatott a kormány a tartalékának megemelésére, így a cég a jövőben is fenn tudja tartani működését. Ezen kívül lehívtak egy folyószámlahitelt az MKB banktól, és egy vaskosabb tulajdonosi kölcsönt is kaptak az államtól. 

A 90 milliárd forint fölötti árbevételt és plusszos eredményt némileg más megvilágításba helyezi az a tény, hogy a cég kötelezettségei is nagyon megugrottak: 56,1 milliárd forintról 90,1 milliárd forintra 2018-ban. Ez a nagy összegű tartozás többféle tételből áll össze:

De a kimutatás szerint a lakosság is tartozik a kukaholdingak, ez mondjuk nem is meglepő azok után, hogy éveken át folyamatosan gondok voltak a számlák kiküldésével. 2018-ra 59,8 milliárd forintra ugrott a lakosság felé fennálló követelés összege, amiből a közszolgáltatási díj kiszámlázáshoz kapcsolódik 50,5 milliárd forint. A Napi.hu korábban írt arról, hogy leginkább a szemétdíjtartozást behajtó cégek profitáltak abból, hogy a kukaholdingnak nem sikerült időben kiküldeni a lakosságnak a számlákat.

A kukaholdingról legutóbb akkor írtunk, amikor kiderült: Karácsony Gergelynek van olyan szándéka, hogy a fővárost kivigye az NHKV rendszeréből, amihez akár egy jogi kiskaput is kihasználhat. Ha pedig ezt megteszi, akkor a teljes, amúgy is csődtömegnek számító cég létjogosultsága megkérdőjeleződhet. 

Rovatok