Index Vakbarát Hírportál

Környezetvédelem dán módra: az áram felét már a szélerőművek fedezik

2020. január 2., csütörtök 14:29 | aznap frissítve

Dánia áramfelhasználásának közel a felét a szélenergia fedezte tavaly, ami rekordnak számít, és újabb lépés afelé, hogy az ország megvalósítsa nagyratörő klímacélját, közölte az MTI.

Az Energinet dán áramszolgáltató csütörtökön azt közölte, hogy a teljes dán áramfogyasztás 47 százalékát szélenergiából fedezték a 2018. évi 41 százalék után. A szélenergia felhasználásának előző rekordja 2017-ben volt 43 százalékkal.

December elején a kisebbségben kormányzó dán kormánypárt és hét másik parlamenti párt nagyratörő klímacélokban állapodtak meg: az országnak 2030-ra az 1990-es év szintjének 30 százalékára kell csökkentenie az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Ezenkívül Dániának 2050-re el kell érnie a klímasemlegességet. A megalkotandó törvény minden jövőbeni kormányt kötelezni fog a megállapodás szerint. A parlament februárban szavaz róla. Betartását egy független intézmény, a Klímatanács fogja ellenőrizni, de a környezetvédelmi miniszter munkáját a parlament külön is évente felülvizsgálja majd.

A dánok még 2012-ben határozták el, hogy az ország fővárosa, Koppenhága legyen a világ első szén-dioxid-mentes fővárosa. A város energiaellátását úgy szervezik át, hogy az igények zömét szélből, biomasszából és bioüzemanyagokból biztosítják. Akkor Frank Jensen, Koppenhága polgármestere cáfolta, hogy a környezetbarát politika korlátozná a gazdasági növekedést. Szerinte ennek éppen az ellenkezője igaz. A zöld növekedés valójában fellendítheti a gazdasági fejlődést és az életminőséget – mondta.

Koppenhága sikeresnek bizonyult az emberek hozzáállásának megváltoztatásában is, ami a kerékpáros kultúrában és infrastruktúrában a legnyilvánvalóbb.

A koppenhágaiak több mint egyharmada használ biciklit az ingázásra mindennap, és a kerékpározás napi tevékenység az összes korosztály számára.

(Borítókép: Szélerőművek Dánia partjainál - fotó:  Francis Dean / Getty Images)

Rovatok