Index Vakbarát Hírportál

Mennyibe kerülhet a háromgyerekes anyák szja-mentessége?

2020. január 10., péntek 16:35 | aznap frissítve

Tavaly óta a négy gyereket nevelő anyáknak nem kell szja-t fizetniük. Eggyel pontosabban akkor kapják meg ezt a 15 százalékos béremeléssel felérő juttatást, ha erről külön nyilatkoznak, és az első évben kiszámolják az adóhatóságnak a jogosultsági hónapokra eső szja-köteles jövedelmeiket.

Most Orbán bemondta, hogy megint nekifutnak a korábbi ötletüknek, hogy a háromgyerekes nők is megkapják ezt a támogatást. Ez eggyel nagyobb dolog lehet, a négygyerekesek támogatása ugyanis keveseket érintett.

A KSH 2016-os mikrocenzusa alapján a nagyjából 2,7 millió magyarországi családból nagyjából

208 ezer olyan család van, ahol három vagy több gyereket nevelnek,

és nem az apa neveli egyedül a gyerekeket (1.6.8). Ebből nagyjából 158 ezer a háromgyerekes, ami hozzávetőleg összhangban van azzal, hogy a kormány szerint akár 40 ezer anyát érinthet a négygyerekesek támogatása. Nem mindenki fizet szja-t ugyanis.

Ezt némileg bonyolítja, hogy azok is jogosultak lehetnek a kedvezményre, akik elváltak vagy felnőttek már a gyerekek, esetleg meghalt valamelyik gyerek, de még fizet szja-t az anya. Azt tudjuk, hogy 376 ezer olyan 15-59 éves korú nőt számoltak össze, akiknek több mint 3 élve született gyerekük volt (1.3.5).

Emellett eltér a nők gazdasági aktivitása is, négy gyerekkel lényegesen kevesebben dolgoznak, mint hárommal. Négy gyerekkel a nők durván 45 százaléka dolgozik, a háromgyerekeseknél már 60 százalékuk (2.7.5 és 2.7.6). Persze, ha anyagilag ösztönözve lesznek rá, akkor valószínűleg többet és többen fognak dolgozni a gyerekek mellett is. 

A KSH átlagbérével számolva (sajnos a medián bért nem teszi közzé a hivatal) fejenként 648 720 forintos kedvezmény jön ki évente. Így 158 ezer háromgyerekes anyával és 60 százalékos aktivitással számolva ez 61 milliárd forintra jön ki évente. Ha egy hasra ütéssel azt mondjuk, hogy 200 ezer ilyen támogatott háromgyerekes nő lesz, és 80 százalékuk fog dolgozni, az nagyjából 104 milliárd lenne évente, 250 ezerrel és hasonló aktivitással nagyjából 130 milliárdra jön ki ezen támogatás éves költsége.

Rovatok