Index Vakbarát Hírportál

A Google anyavállalata is belépett az 1000 milliárd dolláros cégek közé

2020. január 17., péntek 15:45

Az Apple, a Microsoft és az Amazon után a Google anyacége, az Alphabet lett a negyedik amerikai vállalat, amelynek értéke meghaladja az 1000 milliárd dollárt – írja a CNBC.  A sorban a Google-t valószínűleg a Facebook követheti, amelynek jelenlegi piaci értéke 620 milliárd dollár körül van. 

Az Alphabet azután ütötte át az 1000 milliárdos üvegplafont, hogy a Google korábbi vezérigazgatója, Sundar Pichai vette át az anyacég vezetését Larry Page-től 2019 decemberében. Innentől fogva Pichai felel majd azokért a területekért is, amelyek kívül esnek a Google márkán, az olyan hosszabb távú projektekért például, mint az Alphabet önvezető technológiai fejlesztései és a drónos csomagszállítás. Igaz, Page és a Google-t alapító Szergej Brin továbbra is többségi tulajdonosai a cégnek, így komoly befolyásuk van a döntésekre. 

Az elemzők és befektetők viszont optimisták, hogy Pichai sikeres lesz az Alphabet élén, többek között hogy csökkenteni tudja a cég lemaradását az Amazonnal és Microsofttal szemben a felhőszolgáltatások piacán. Lehet is okuk az optimizmusra, hiszen a Google 2018 eleje és 2019 nyara között meg tudta duplázni az ebből származó bevételeit. 

Viszont konfliktusból is lesz elég a jövőben a cégnél, amivel Pichainak kell majd valamit kezdenie. A Google ellen például jelenleg nyomozás zajlik, amiért a gyanú szerint jogellenesen rúgott ki négy alkalmazottat a cégtől, és próbálta megakadályozni, hogy a dolgozók szakszervezetet alapítsanak. A hatóságok pedig azt is vizsgálták, hogy a Google nem sérti-e meg a trösztellenes törvényeket.

Rovatok