Index Vakbarát Hírportál

5 millió forintos bírságot kapott a jegybanktól a 4iG

2020. január 23., csütörtök 09:53

Szankciókat vetett ki a jegybank a Jászai Gellért-féle, állami megbízásokat sorra nyerő 4iG Nyrt.-re és a Magyar Telekomra a T-Systems Magyarország meghiúsult megvásárlása ügyében. A 4iG decemberben jelentette be, hogy mégsem veszik meg a T-Systemst, és felmerült a bennfentes kereskedelem gyanúja,

mert a vállalat részvényei már 10 nappal a döntés nyilvánosságra hozatala előtt esni kezdtek.

Az MNB közleménye szerint a 4iG az uniós előírásokhoz képest tévesen határozta meg, hogy valójában mikor keletkezett a döntéssel kapcsolatos bennfentes információ.

Korábban a Hvg.hu azt írta, hogy a bejelentést megelőző napokban egyetlen viszonylag nagyobb, de 5 százalékosnál kisebb tulajdonos kezdett pánikszerűen eladni, a Monavis Holding, aminek az a Kertész Balázs a tulajdonosa, aki ügyvédként Rogán Antal gazdasági ügyeit intézte.

Az MNB közleményében az áll, felszólították a 4iG-t, hogy „küldje meg a jegybanknak a T-Systems felvásárlásával kapcsolatos tárgyalások megszüntetése kapcsán készített, a jogszabállyal összhangban lévő bennfentesek jegyzékét, és a jövőben is mindenkor feleljen meg e kötelezettségnek. A jogsértés miatt az MNB 5 millió forint felügyeleti bírsággal sújtotta a kibocsátót”. Bár a Magyar Telekom helyesen állapította meg a bennfentes információ keletkezésének időpontját, a cég nem indokolta megfelelően, valóban fennálltak-e az információ közzétételének késleltetésére vonatkozó feltételek. Ezzel szintén megsértették a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendeletet, hiszen a bennfentes információk késleltetett közzététele csak kivételes esetekben, szigorú feltételek teljesülése mellett lehetséges. 

Ezért kötelezték a Magyar Telekomot a jogszabályszerű indoklásra, és megtiltották, hogy bármikor ismét megsértsék az erre vonatkozó jogszabályokat.

Korábban a 444.hu arról írt, hogy Jászai Gellért hirtelen lett túl komoly tényező a NER-ben, és nem jött ki jól Mészáros Lőrinc nagyobbik lányával, sem Vida Józseffel, se a Mészáros Lőrincék farvizén magasra emelkedő Balog Ádámmal.

Rovatok