Index Vakbarát Hírportál

Nagyobb fogyasztóvédelmi bírságot kapott a Telekom is a GVH-tól

2020. január 28., kedd 12:28 | aznap frissítve

350 milliós fogyasztóvédelmi bírság járt a Telekom "maximális sebességet" ígérő kampányáért. Ebből viszont nekik lehet, hogy csak százmilliót kell kifizetniük.

A Magyar Telekom a "Most generáció" nevű 2018-as reklámkampányában a "maximális sebesség" kifejezést használta, de ez súlyos hiba volt a GVH szerint. Ugyanis így a fogyasztók akár azt is hihették, hogy a technológiailag lehetséges leggyorsabb internetezést ígéri a hálózatán. Ez azonban nem így volt. 

Ezért komoly fogyasztóvédelmi bírságot kaptak a GVH-tól, 350 millió forintot. De a GVH-nak csak százmilliót kell kifizetniük, ha ad plusz szolgáltatásokat az érintett fogyasztóiknak. 

A Magyar Telekom azt vállalta, hogy határozott időtartamú, hűségnyilatkozattal terhelt szerződését határozatlan időtartamúra módosítja azon vezetékes és mobilinternetes előfizetőivel, akik azt a kifogásolt kampány időszakában, valamint az azt követő két hónapban kötötték. A vállalat emellett vállalta, hogy az érintett mobilinternet előfizetői körnek extra adatmennyiséget is biztosít majd. A GVH először alkalmazott ilyen lépcsős, feltételes bírságot. 

A GVH bírságtételei egyébként is nagyon érdekesen alakulnak, hiszen például az utóbbi évtized egyik legdurvább kartelljénél, mindegyik szereplő kevesebb mint 350 milliós büntetéssel megúszta. Erről itt olvashat bővebben. 

Bár a kartellügyek lényegesen súlyosabbnak kellene, hogy számítsanak az egyes reklámok fogyasztóvédelmi szabálytalanságainál, azért utóbbiaknál is voltak furcsa döntések mostanában. A Telenor például 1,8 milliárdos büntetést kapott nemrég azért, mert a 0 forintos készülékük nem is volt teljességgel nulla forintos. A Vodafone 1,1 milliárdos büntetést kapott a GVH-tól azért, mert azt mondta, hogy övék Európa legnagyobb 4G hálózata, de ezt nem tudta egyértelműen bebizonyítani.

A TV2 viszont teljesen büntetlenül hirdethette, hogy a Tények nevű műsoruk lenne "Magyarország legjobb híradója". Itt ráadásul még az eljárás megszüntetését is megpróbálta elsunnyogni a GVH.

Frissítés:  A Telekom azt közölte az eset kapcsán, hogy a döntést elfogadják, azaz nem mennek bíróságra, de azért se tartják jogosnak. Pontosabban a cég "a döntést jogorvoslattal nem támadta meg, a megállapított jogsértést azonban nem ismeri el." A hűségidős vállalásukban érintett fogyasztókat pedig "közvetlenül értesíti" majd a cég, emellett ezen ügyfélkör mobil előfizetőinek ugyancsak márciusban 3 gigabyte extra adatmennyiséget biztosít díjmentesen, amely belföldön és EU roaming helyzetben egyaránt leforgalmazható. Ha az előfizető korlátlan adatmennyiséget biztosító csomaggal rendelkezik, az extra adatmennyiség az EU roaming helyzetben felhasználható adatmennyiséget növeli. Az extra adatmennyiség bekapcsolásának megtörténtéről az ügyfelek SMS üzenetet kapnak - közölte a Magyar Telekom.

Rovatok