Index Vakbarát Hírportál

Londoni elemzők szerint a koronavírus lenyomja idén és jövőre az olaj árát

2020. február 10., hétfő 17:22 | aznap frissítve

Londoni iparági elemzők várakozása szerint az új koronavírus okozta járvány negatív keresleti hatásai miatt érzékelhetően alacsonyabb lesz az átlagos olajár az eddig várt szinteknél.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, az Oxford Economics hétfőn közölte értékelését, ami szerint a világgazdasági szintű nyersolajkereslet növekedése várhatóan az első negyedévben jelentősen, napi átlagban 590 ezer hordóval, a második negyedévben 320 ezer hordóval marad el eddigi előrejelzésétől .

A cég azt valószínűsíti ugyanakkor, hogy az év második felétől az átlagos napi globális kereslet növekedési üteme 120 ezer hordóval meghaladja eddigi prognózisát.

Mindezt összevetve az Oxford Economics 200 ezer hordóval 900 ezer hordóra csökkentette a napi globális olajkereslet idei egész éves átlagos növekedésére szóló becslését.

A ház szerint ebben a környezetben a globális alaptípusnak tekintett Brent olajtípus hordónkénti ára 2020-ban átlagosan 62,4 dollár lesz, 3,10 dollárral alacsonyabb az eddigi előrejelzésében szereplő árfolyamnál.

Rovatok