Index Vakbarát Hírportál

Tömeges járattörlés és befagyasztott kifizetések az EasyJetnél

2020. február 28., péntek 11:57 | aznap frissítve

Az EasyJet brit fapados légitársaság pénteken közölte: a koronavírus miatti durva keresletcsökkenés miatt járatokat töröl és kifizetéseket fagyaszt be – írja a Guardian.

A cég különösen az olaszországi járatoknál tapasztal tömeges lemondásokat, illetve zuhanó keresletet, de egész Európát érinti valamilyen mértékben a jelenség. Természetesen nem csak az EasyJetnek okoz nehéz heteket a járvány, a légitársaságok részvényei világszerte zuhanórepülésben vannak, sokan visszakoznak utazásaiktól, vagy halasztják el a tervezett utakat. A járvány miatt a repülés iránti kereslet 11 év óta először fog esni 2020-ban a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) előrejelzése szerint, az iparág pedig összesen 29,3 milliárd dolláros veszteséget szenved majd el. 

Az EasyJet részvényei különösen megszenvedik az elmúlt hetek történéseit, hétfő óta az értékük negyedét elvesztették, csak péntek reggel 7,8 százalékot estek. A cégnek ezért most villámgyors költségcsökkentésre van szüksége. Első körben 500 járatot töröltek, azt nem közölték, melyek ezek, de jelen pillanatban Budapestről például egy olasz járatot sem ad ki a kereső. A munkatársakat fizetetlen szabadságra küldik, illetve befagyasztják azokat a kifizetéseket, amelyek nem feltétlenül égetőek. 

Rovatok