Index Vakbarát Hírportál

Három nap alatt 38 milliárd dollárt bukott a világ tíz leggazdagabb embere a járvány miatt

2020. március 10., kedd 19:54

A világ leggazdagabb embere egy a New York-i tőzsde mélyrepülése miatt 5,6 milliárd dollárt veszített péntektől hétfőig, a Dow Jones 8,8 százalékos esése ráadásul már a második hullám, előtte egy héttel 14,1 milliárddal lett szegényebb az Amazon globális e-kereskedőcég vezére - irta a Forbes.

Nem úszta meg a leggazdagabb európai, a világ harmadik legvagyonosabbjaként számon tartott Bernard Arnault sem, aki egy hétvége alatt 6 milliárd dollárral lett szegényebb, 98,6-ról 92,6 milliárd dollárra esett vagyona. A francia LVMH luxusipari társaság elnök-vezérigazgatójána egy héttel korábban már 9,1 milliárd dollárt veszített a részvények esése miatt.

Warren Buffett befektetési guru milliárdosveterán 5,4 milliárddal lett szegényebb.

Az orosz topmilliárdosok sem állnak jól, a koronavírus miatt az olajáresés is csökkentette a feketekaviárra költhető pénz mennyiségét. A tíz leggazdagabb orosz 8,8 milliárdot bukott. Még a Vlagyimir Putyin barátjának mondott olajkereskedő, Gennagyij Tyimcsenko is félmilliárd dollárral lett könnyebb - írta a Ria Novosztyi. Buktak a bankszféra és az acélipar milliárdosai, egy valaki azonban az orosz top 10-ben semmit sem veszített: Szulejman Kerimov. Ő ugyanis a Poljusz többségi tulajdonosa. Márpedig a cég aranyat termel ki, és az ilyen bizonytalan időkben mindenki aranyba menekül, így az ő cégének értéke stabilan áll. Igaz, az arany sem garancia mindenre. Március elején valóban megugrott az ára, hétfőtől keddre azonban 1500-ról 1460 dollárra esett. Ez az esés azonban meg sem közelíti a tőzsdei mutatók zuhanását. 

Rovatok