Index Vakbarát Hírportál

Közgazdászok kérik a kormányt, hogy lépjen kicsit gyorsabban

2020. március 27., péntek 15:52 | aznap frissítve

Több mint száz magyar közgazdász írt levelet a kormánynak és az Országgyűlésnek arról, hogy a lehető leggyorsabban csináljanak egy kibővített gazdasági csomagot a bajba jutott embereknek és vállalatoknak. Igazából azonnali lépéseket kérnek, hogy minimalizálni lehessen a családi és vállalati csődök számát. 

Ha nem lépünk időben, és nem sikerül megmentenünk ezeket a munkahelyeket, annak következményei az egész ország életét meg fogják határozni a következő években

– írják. 

Négy pontba szedve a következőket szeretnék:

Meglehetősen tág teret hagynak a kormánynak, hogy ezt pontosan hogyan csinálja, csak annyit kérnek még, hogy igen sok pénzt kell ráönteni a gazdaságra, lehetőleg most. 

Nincs időnk arra, hogy a csomag nagyságát patikamérlegen méricskéljük, viszont fontos, hogy inkább bőkezű, mintsem szűkmarkú megoldást találjunk. A túl csekély segítség nem menti meg a csőd szélére sodródott vállalatokat és embereket.

„Ezzel a levéllel amerikai kollégáink amerikai döntéshozóknak írt levelét követjük” – tették hozzá. 

Az aláírók közt többségben vannak az akadémiai szférában dolgozók, például akár a Columbián, a Stockholm Universityn vagy a UCL-en tanító tanárokkal, de rengeteg például a közgázos tanár is. Az egykori MTA Közgazdaságtudományi Intézetének  (most KRTK KTI) kutatói is igen sokan szerepelnek, ahogy feltűnik Király Júlia, Mellár Tamás vagy épp Orosz Anna is.   

Rovatok