Index Vakbarát Hírportál

12 milliárd dollár segélyt kér a világ legnagyobb légitársasága

2020. március 31., kedd 15:29

Az utasszámot tekintve a világ legnagyobb légitársaságának számító American Airlines bejelentette, hogy 12 milliárd dollár segélyre pályázik az amerikai szövetségi kormányzattól – írja a BBC.

Az amerikai kongresszus múlt hét pénteken fogadta el azt a több mint 2000 milliárd dolláros mentőcsomagot, amelynek egy részét a koronavírus-járvány miatt legnehezebb helyzetbe kerülő iparágak, többek között a légi közlekedés megsegítésére költhet majd a kormány. A csomagban összesen 50 milliárd dollár van csak a légitársaságok kimentésére, ennek felére segélyként, felére pedig hitelként pályázhatnak a cégek. Ezért cserébe vállalniuk kell, hogy nem küldik szabadságra a dolgozókat és nem csökkentik a fizetésüket legalább szeptember végéig. 

A tavaly még 2,9 milliárd dolláros profitot elérő American Airlines szerint a 12 milliárd dolláros segély elég lenne ahhoz, hogy elkerülje a legrosszabbat, hogy ezáltal megóvja a munkahelyeket, és akadálymentesen nyújthassa a legszükségesebb szolgáltatásait. 

Más légitársaságok is kormányzati segítségre várnak, hogy átvészeljék a járvány és az azzal együtt járó utazási korlátozások jelentette válságot. A BBC úgy tudja, hogy a Virgin Atlantic légitársaság napokon belül több százmillió font segélyt kér majd a brit kormánytól, az Egyesült Arab Emírségek trónörököse pedig már bejelentette, hogy a kormány kimenti a stratégiai fontosságú Emirates légitársaságot. 

Rovatok