Index Vakbarát Hírportál

Amíg a vezető gazdaságokban tart a járvány, itthon sem lesz felépülés

2020. április 1., szerda 14:04

Amíg a világ vezető gazdasági hatalmai nem állnak talpra, addig kevés remény van a kisebbek számára, írja gazdasági és pénzügyi elemzésében az ING. Az olyan kisebb országok, mint például Magyarország és Írország, erősen függenek a nagyoktól az érték- és termelési láncban, így

ők áttétesen is megkapják a járvány gazdasági hatását, akkor is, ha őket az még nem sújtotta annyira.

Ez azt jelenti, hogy vannak olyan munkafázisok, amiket ha nem végeznek el a lánc egyik pontján, akkor a többiek sem tudnak termelni. Tehát ha nem érkezik külföldi alkatrész egy magyar gyárba, akkor ott is áll a munka. 

Az ING elemzése szerint a koronavírus-járvány által leginkább érintett tíz országtól főleg az európai országok függenek gazdaságilag. Főleg Luxemburg, Málta, Írország és Magyarország van a leginkább kiszolgáltatva a betegeskedő nagyoknak. Hazánk ugyanis nagyban függ azoktól az államoktól, ahol jelenleg a legsúlyosabb a járványhelyzet, Németországtól, az Egyesült Államoktól, Kínától, az Egyesült Királyságtól, Hollandiától, Franciaországtól, Olaszországtól és Spanyolországtól.

De ha a koronavírustól függetlenül vesszük végig, hogy a világ tíz nagy beszállító országától melyik országok függenek a leginkább, akkor is azt láthatjuk, hogy Magyarország azok között van, amelyek erős függőségi viszonyban vannak a nagyokkal. Nagyon erősen függünk a franciáktól, németektől, olaszoktól és amerikaiaktól, pont azoktól, akiket a leginkább szorongat a koronavírus.

Ugyanezek az európai országok (Luxemburg, Málta, Írország és Magyarország) ráadásul nagyban függnek az exporttól is, és itt is ugyanaz a probléma, mint az input esetén:

bárhogy is alakul belföldön a járvány, amíg a fő partnerországok bajban vannak, addig az bénítólag hat az otthoni gazdaságra is.

Bár a kormány egyik fő büszkesége a magyar export, ez most némileg visszaüthet, ugyanis az ING szerint a járvány különösen súlyosan fogja érinteni az olyan exportfüggő országok gazdaságát, mint Magyarország. Míg Málta és Írország esetén a szolgáltatási szektor, addig Magyarország (és a nem európai országok közül Vietnám) esetén a gyártóipar az, amely a külföldi kereslethez láncolja az ország gazdaságát.

A tengerentúlon főleg Kanada küzd hasonló problémákkal, amely nagyon ki vannak szolgáltatva az Egyesült Államoknak, ahol az egyik legrosszabb jelenleg a helyzet a világon. Azokat az országokat, amelyek nem támaszkodnak annyira az exportra, mint az USA, India és Brazília, ez a probléma kevésbé fogja érinteni (de ez nem jelenti azt, hogy egyéb módokon ne szenvedne súlyos károkat a gazdaságuk.) A világ vezető gazdasági hatalmai közül Kanada és Németország vannak a leginkább kiszolgáltatva annak, hogy a világpiaci kereslet visszaesése miatt nem lesz kereslet az exportcikkeikre. 

Az ING elemzői szerint nem lesz egyforma a felépülés fázisa sem, ugyanis a helyzet alakulása nagyban függ attól, hogy kivel áll függőségi viszonyban valaki. Azokban az országokban, amelyek Kínának adják el a termékeiket  (pl. Chile fémeket, Szaúd-Arábia olajat), hamarabb helyreállhat az export, a jelek szerint ugyanis Kína már felépülőfélben van a járványból. 

Rovatok