Index Vakbarát Hírportál

Botka újra meghirdette a fizessenek a gazdagok programot

2020. április 6., hétfő 10:00 | aznap frissítve

Botka László a koronavírus-járvány következményei miatt kialakuló gazdasági válságot nem az önkormányzatoktól elvont pénzekből enyhítené, hanem az uniós közbeszerzéseken nyertes vállalatokra vetne ki különadót. A befolyó pénzből a válság idejére minden magyar állampolgárnak annyi támogatást adna, amelyből a jövedelme nettó 110 ezer forintra egészülne ki.

A szegedi polgármester hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy a járvány miatt már most több tízezer ember veszítette el az állását, és ez a szám folyamatosan növekszik.

Már most is rengetegen vannak, akik egzisztenciális válságba kerültek, nem tudják fizetni számláikat, képtelenek fenntartani otthonukat, és sajnos az ország legszegényebb vidékein már ételre sem telik minden családnak

– írja Botka.

Szerinte „nincsen vita abban, hogy a járvány elleni küzdelem közös nemzeti ügy. A válsággal szemben pedig nemzeti összefogásra van szükség itthon is.”

Eljött az idő, hogy igazságot tegyünk, azonnali segítséget kell adnunk a rászorulóknak! Kezet kell nyújtsunk az elesetteknek!

Az elmúlt tíz évben gazdasági rendszerváltás történt Magyarországon, a hatalomhoz közel állók százmilliárdos vagyonokat szereztek, ezért eljött az ideje, hogy a legtehetősebb magyarok visszaadják, amit a közösből kaptak – írja az MSZP egykori választmányi elnöke.

A nemzeti együttműködés rendszerének kiválasztottjai százmilliárdos vagyonokra tettek szert az állami megbízásokból, az uniós támogatásokból. Néhányan emberi ésszel nehezen felfogható vagyonokat gyűjtöttek alig egy évtized alatt. Eljött az ideje, hogy a legtehetősebb magyarok végre visszaadják, amit a közösből kaptak. A járvány idején joggal várják el az emberek, hogy az Orbán Viktor által épített „nemzeti tőkés” réteg is belenyúljon a zsebébe, és hozzájáruljon az ország megmentéséhez.

Jó döntésnek tartja, hogy ebben a kritikus helyzetben a kormány különadót vet ki a bankokra és a multikra, de emellett szerinte nem a közfeladatokat ellátó intézményektől és az önkormányzatoktól kellene elvonni a pénzt.

Most azokon a legnagyobb a felelősség, akiknek a legjobbak a lehetőségeik. Meggyőződésem, hogy az általam korábban meghirdetett programra nagyobb szükség van most, mint valaha. Fizessenek a gazdagok!

Botka a következőket javasolja:

Botka közleményét követően Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szintén Facebookon jelentette be, hogy támogatja a szegedi polgármester javaslatait. Azt írta:

A járvány okozta gazdasági és szociális válság kezeléséhez hozzá kell járulniuk azoknak, akik az elmúlt években hatalmas vagyonokra tettek szert a rendszer kegyeltjeiként. Támogatom Botka László javaslatait!

(Borítókép: Botka Lászó Facebook)

Rovatok