Index Vakbarát Hírportál

Az OPEC+ tagállamok is majdnem napi 10 millió hordóval csökkentik a termelést

2020. április 12., vasárnap 21:01

Az OPEC+ tagállamok az olajtermelés 10 százalékos csökkentéséről egyeztek meg a hétvégén – írja az RT. Az Oroszország és Szaúd-Arábia közötti megegyezéshez hasonlóan napi 9,7 millió hordóval kevesebb olajat termelnek majd a tagállamok.

A négy napos tárgyalás sikeres zárásáról Khaled Al-Fadhel kuvaiti olajminiszter vasárnap este a Twitteren számolt be.

A korlátozás – ami május elsején lép életbe – célja az, hogy megvédje a tagállamokat a visszaeső kereslet miatti súlyos veszteségektől. A helyzetüket az se segítette, hogy Szaúd-Arábia az elmúlt időszakban elárasztotta a piacot olajjal.

Ezt a megegyezéssel vissza tudják fogni, de a megbeszélés nem volt zökkenőmentes. AZ első körben majdnem sikerült megegyezni a történelem eddigi legnagyobb termeléscsökkentéséről (napi 10 millió hordó), de Mexikó az utolsó pillanatban kiszállt a tárgyalásokból. Nem voltak hajlandóak elfogadni a rájuk vonatkozó napi 400 ezer hordós csökkentést.

Andres Manuel Lopez Obrador pénteken egy új javaslattal állt elő: mindössze az eredeti mennyiség negyedével, 100 ezer hordóval csökkentik a termelésüket, és cserébe az USA az eredeti tervezethez képest még 250 ezer hordóval termeljen kevesebbet naponta.

Végül napi 9,7 millió hordós csökkentésről egyeztek meg a tagországok.

Rovatok