Index Vakbarát Hírportál

1,1 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet februárban

2020. április 30., csütörtök 09:24

2020. februárban a kivitel volumene 5,7, a behozatalé 3,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 1,1 milliárd euró volt, az egyenleg 356 millió euróval javult a 2019. februárihoz mérten. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 2,6, a behozatalé 3,1 százalékkal nőtt.

2020. január–februárban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1,6 milliárd eurót tett ki, 395 millió euróval többet, mint egy évvel korábban. A gáztárolók magas töltöttségi szintjéből fakadó mérsékeltebb importigény, illetve a koronavírus-járvány miatt csökkenő világpiaci földgáz- és kőolajárak mérsékelték az energiahordozók volumenét és így importértékét is. 2020. februárban A kivitel értéke 9,5 milliárd euró (3205 milliárd forint), a behozatalé 8,4 milliárd euró (2823 milliárd forint) volt. 2020. februárban az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 4,8, az importé 1,0  százalékkal nőtt.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 356 millió euróval javult. (Az aktívum megegyezik az első becslésben közölttel.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 3,4, kivitelben 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,6 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,1, a dollárral szemben 10 százalékkal gyengült.

A növekedést exportban az elektromos akkumulátor és alkatrészei, az elektromosság elosztására szolgáló kapcsolótábla, -panel, -foglalat, illetve az elektromosan szigetelt huzal és vezeték forgalma befolyásolta. Az importoldali növekedésben az elektronikus integrált áramkör, elektromos átfolyásos vagy tárolós vízmelegítő, valamint az elektromosan szigetelt huzal és vezeték forgalomváltozása játszott közre. Az energiafejlesztő gép és berendezés importja közel nyolcadával emelkedett, exportja pár százalékkal elmaradt a tavalyi év azonos időszakához képest, amit kivitelben a szikragyújtású motorok, behozatalban pedig a belső égésű motorok alkatrészeinek, valamint a benzinmotorok forgalomváltozása befolyásolt.

Rovatok