Index Vakbarát Hírportál

Kivásárolta a Díjbeszedő tagvállalataiból a Takarékot a Magyar Posta

2020. április 30., csütörtök 17:33 | aznap frissítve

A Magyar Posta két leányvállalatán keresztül megvásárolta a Díjbeszedő Csoporthoz tartozó három tagvállalatnak (Díjnet Zrt., Díjbeszedő Faktorház Zrt. és Díjbeszedő Informatikai Kft.) a Takarék Invest Kft. tulajdonában álló részesedését – írja csütörtökön kiadott közleményében a Magyar Posta. A tranzakciót a felek 2020. április 30-án zárták.

A közlemény szerint „a tranzakció célja, hogy a digitális szolgáltatások iránti fokozott igények kiszolgálását segítse és ezáltal a Magyar Posta Csoport hosszú távú eredményességét biztosítsa. A Posta alaptevékenységéhez és fejlesztési terveihez jól illeszkedik a Díjbeszedő Csoport vállalatainak profilja, és a szinergiák még teljesebb kihasználása mellett lehetőség nyílik– a hagyományos postai tevékenységek mellett – a postai szolgáltatásokhoz kapcsolható digitális ügyféligények magasabb fokú kiszolgálására.”

A lépés a Takarék Csoport szervezeti-szerkezeti átalakításába is szervesen illeszkedik, amelynek egyik célja a banki alaptevékenységekhez szorosan nem kötődő területek leépítése. A Takarék Invest Kft. a csoport 2018 novemberében elfogadott üzleti stratégiájának megfelelően döntött az üzletrészek értékesítéséről, a tranzakciók értékbecslésére vezető nemzetközi tanácsadó cég bevonásával került sor.

A Díjnet Zrt. 51 százalékos részesedését a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. vásárolta meg, a Díjbeszedő Faktorház Zrt. 51 százalékos, valamint a Díjbeszedő Informatikai Kft. 50 százalékos részesedését pedig a Díjbeszedő Holding Zrt. A Magyar Posta Zrt. a tranzakcióval közvetett, teljes irányítást szerzett ezen vállalatok felett.

Rovatok